Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie a aplikovaná psychologie I. (CPHKIS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHKIS1 - Sociologie a aplikovaná psychologie I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlit vztah nejvýznamnějších psychosociálních determinant ke zdraví a péči o ně, aby student mohl vnímat nemocné, lékařy i sestry jako sociální osobnosti.

Sylabus

1. Základní sociologické pojmy - sociální skupina, socializace, role, kultura, společnost, konformita, norma, anomie apod. 2. Sociální deviace a sociální patologie 3. Role nemocného, role lékaře a zdravotníka. Sociální význam zdraví a nemoci. Medicinalizace moderního života. Zdraví, nemoc a sociální kultura. 4. Psychologie v práci zdravotnických pracovníků; soustava psychologických věd; psychika, její dimenze, formy a funkce; vývoj názorů na předmět psychologie. 5. Stručný přehled vývoje hlavních psychologických systémů. Determinace lidské psychiky, vývoj lidské psychiky, fylogeneze a ontogeneze. 6. Kognitivní procesy, emocionální procesy, vůle, motivace, potřeby,hodnoty a zájmy v normě a patologii. 7. Konflikty v interpersonálních vztazích, jejich zdroje, způsoby řešení a prevence. Frustrace a deprivace. 8. Organismus, osoba, osobnost. Struktura a dynamika osobnosti v normě a patologii, geneze osobnosti, typ a typologie v psychologii. 9. Člověk, osobnost, skupina, společnost. Sociální vlivy v psychice člověka. Interakce, sociabilita, kooperace, komunikace. 10. Zdraví a nemoc v psychologické reflexi, vývoj jejího pojetí. Psychologie zdraví a nemoci, patogenetický vs. salutogenetický model zdraví a nemoci.

Literatura

Jandourek, J: Sociologický slovník. Portál, 2001.Bártlová, S.: Sociologie medicíny a zdravotnictví. Grada, 2005 nebo Bartlová, S.: Vybrané kapitoly ze sociologie medicíny. IDV PZ, Brno 1999.http://cs.wikipedia.org,http://www.cvvm.cas.cz (slovníček pojmů),http://www.socioweb.cz (teorie pro všechny)Křivohlavý, J.: Psychologie nemoci. Grada, Praha, 2002Křivohlavý, J.: Psychologie zdraví. Grada, Praha, 2004Studijní opory http://wsvi.lf3.cuni.cz/vyuka.html Křížová, E.: Úvod do sociologie medicíny a zdravotnictví. Karolinum, Praha 1993. (kniha je k zapůjčení v knihovně 3.LF UK) Jandourek, J: Úvod do sociologie. Portál, 2003. Jandourek, J: Sociologický slovník. Portál, 2001. Bártlová, S.: Sociologie medicíny a zdravotnictví. Grada, 2005 nebo Bartlová, S.: Vybrané kapitoly ze sociologie medicíny. IDV PZ, Brno 1999. Janečková, H.: Vybrané kapitoly ze sociální medicíny. IPVZ, Praha 1998. (kniha je k zapůjčení v knihovně 3.LF UK) Kapr J., Koukola J.: Pacient-revoluce v poskytování péče. SLON, 1999. http://cs.wikipedia.org, http://www.cvvm.cas.cz (slovníček pojmů),http://www.socioweb.cz (teorie pro všechny)

Požadavky

podmínkou udělení zápočtu je 80% účast, v případě nižší účasti písemné zpracování témat cvičení, na kterých student/la chyběl/a) Zápočtový test- min. 40 bodů/max. 80

Garant

Mgr. Katarína DurecováPhDr. Hana Janečková, Ph.D.Mgr. Libuše Gavlasová