Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy klinické medicíny (CPHKKP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHKKP3 - Základy klinické medicíny, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat základní znalosti hlavních oblastí klinické medicíny, aby bylo možno lépe pochopit účel preventivních opatření a to jak v úseku výživy komunitní, tak zejména výživy léčebné. Je nutné, aby absolventi dovedli komunikovat se zdravotnickými pracovníky jak v rámci preventivních, tak také léčebných opatření, které budou po absolvování studia realizovat.

Sylabus

Seznámení se základy hlavních oblastí klinické medicíny. V přednáškové části je věnována pozornost hlavně interní medicíně a jejím podoborům, konkrétně je to kardiologie, pneumologie, nefrologie, hematologie, onkologie, endokrinní choroby, metabolické choroby. Přednášky jsou zaměřeny na nejrozšířenější onemocnění, zejména je zdůrazněna jejich příčinná nebo epidemiologická souvislost s nutričními faktory, a hlavní formy prevence těchto chorob. Pokud se týká léčby, zde jsou uvedeny pouze okruhy používaných medikamentů, zaměřených na generika, nikoliv jednotlivé medikamenty.

Literatura

Berkow,R.(Editor): Merck Manual, Kompendium klinické medicíny. Editor českého překladu Strejček, J., vydalo nakladatelství X-Egem, Praha 1996 Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995

Požadavky

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.

Garant

MUDr. Jan Švanda