Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa a řízení zdravotnictví (CPHKLR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHKLR2 - Legislativa a řízení zdravotnictví, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozvrh výuky je koncipován tak, aby se posluchači seznámili se základy státu, základy legislativy a teorie práva a to v prvním semestru. Ve druhém semestru se pak studenti seznamují a osvojují si základy platného práva z hlediska teoretických a praktických potřeb ochrany a podpory veřejného zdraví. Jedná se tedy o seznámení se systémem práva, dělbou práva na právní odvětví. Dále seznámení se základními právními instituty např. škoda, odpovědnost za škodu, prekluze, promlčení, vydržení, práva věcná práva závazková atd. Dále pak o aplikaci práva, ke které potřebují základní znalosti, t.j.občanského zákoníku, obchodního zákoníku (z hlediska smlouvy o kontrolní činnosti, která je základním smluvním typem veškeré posuzovatelské činnosti), zákoníku práce, stavebního zákona, zákona o zdraví lidu, zákona o ochraně veřejného zdraví, zákona o ochraně spotřebitele, zákona o státní kontrole, zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím státního orgánu nebo nesprávným úředním postupem atd. Zejména pak si studenti musí osvojit správní řád, a to z hlediska základního pochopení administrativně právní procesualistiky, jakož i používání tohoto předpisu při rozhodovací činnosti (např. používání správního uvážení). Nutno rovněž seznámit se soudním přezkumem správních rozhodnutí, soudním řádem správním.

Sylabus

1. Vznik práva, právní pojmy, právní norma - definice a struktura.2. Legislativní proces; zákon, nařízení vlády, vyhláška - struktura, platnost, účinnost a publikace; Sbírka zákonů a Sbírka mezinárodních smluv.3. Typy právních kultur; právní řád ČR, hierarchie právních norem ČR.4. Ústavní pořádek ČR, Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Lidské chování ve vztahu k právu, právní způsobilost.5. Ústavní model dělby moci - ústavní orgány ČR.6. Zákonodárná moc v ústavním systému ČR; Parlament ČR7. Výkonná moc v ústavním systému ČR president, vláda, ministerstva a jiné správní úřady; státní zastupitelství.8. Soudnictví v ústavním systému ČR; obecné a ústavní soudnictví9. Systém práva10. Právní odvětví11. Správní právo, obecná část, zvláštní část12. Správní řád- předmět úpravy, správní orgány13. Správní řád-správní řízení, účastníci řízení14. Správní řád-rozhodnutí ve správním řízení15. Správní řád-odvolací řízení16. Správní řád přezkumné řízení17. Správní řád-obnova řízení18. Správní řád exekuce19. Soudní řád správní20. Zákon o ochraně veřejného zdraví, 21. Zákoník práce22. Občanské právo 23. Obchodní právo24. Zákon o péči o zdraví lidu

Literatura

Pavlíček, Hřebejk: Ústava a ústavní řád ČR, komentář, Linde Praha a.s., 1998Sbírka zákonů České republiky, a to zejména zákony:Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění. Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, v platném znění. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v platném znění. Mach Jan, a kol.: Zdravotnictví a právo, komentované předpisy, ORAC, 2003, 351 s.Vondráček, L., Kurzová, H.: Zdravotnické právo, Karolinum Praha, 2002, 142 s.MUDr. D.Jůzová: Poznámky k seminářům z předmětu Legislativa a řízení zdravotnictví např. JUDr. R.Ondruš: Správní řád ?komentář (z.č. 500/2004 Sb.)Soudní řád správní Obchodní zákoník 513/1991 Sb. Občanský zákoník 40/1964 Sb.

Garant

Mgr. Bc. Michaela Povolná