Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy patologické fyziologie (CPHKPP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHKPP1 - Základy patologické fyziologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty chápat děje, které během nemoci probíhají v organismu, aby dokázali vysvětlit a případně předjímat vzniklé příznaky, aby chápali terapeutické pochody a byli seznámeni s případnými komplikacemi, které se mohou týkat nejenom postižených orgánů.

Sylabus

Obecná patofyziologie. Celkové reakce organismu na porušení homeostázy: zánět, horečka, stres, interakce nádoru s organismemPoruchy funkce srdce a oběhového systémuPoruchy dýchacího systémuPoruchy funkce GIT, poruchy metabolismu a výživyPoruchy ledvinných funkcíEndokrinní poruchyPoruchy nervových regulačních mechanismů

Literatura

Vokurka, M.: Patofyziologie pro nelékařské směry (Karolinum Praha 2005) Kaňková, K: Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy (Masarykova univerzita Brno, 2003) Silbernagl, S., Lang, F.: Atlas patofyziologie člověka (Grada Praha 2001)Rokyta, R.: Fyziologie (Karolinum Praha 2008)

Požadavky

Účast na výuce je dána příkazem děkana č. 11/2005 a č. 6/2006. Náhrada výuky je možná individuálně po předchozí domluvě.Zápočet z patologické fyziologie získají studenti po úspěšném (75%) vyplnění MCQ testu v posledním týdnu výuky. Bez udělení zápočtu není možno skládat zkoušku.Zkoušky se budou konat písemně, a to formou MCQ testů. Termíny pro zkoušky budou vypsány na konci letního semestru, před začátkem zkouškového období. Na termíny testů se studenti nahlašují předem, telefonicky, e-mailem nebo na internetových stránkách fakulty. Test může psát student pouze dvakrát. Pokud ani na druhý termín není úspěšný (má méně než 55% správných odpovědí), ve třetím termínu bude přezkoušen ústně. Seznam zkouškových otázek je vyvěšen na webových stránkách fakulty.

Garant

MUDr. Iveta Matějovská, CSc.