Předmět Základy potravinářských technologií (CPHKPT3)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHKPT3 - Základy potravinářských technologií, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Studenti se seznámí se základními postupy výroby jednotlivých potravinářských komodit jako první krok ke schopnosti posuzovat správnou hygienickou praxi v provozovnách výroby potravin, pochopit souvislosti, možnosti a principy jednotlivých technologických operací a případně odhadnout, po nabytí praxe, možnosti výroby potravin z pohledu naplnění výživových potřeb obyvatelstva, ochrany životního prostředí a zajištění zdravotní nezávadnosti praktickou činností při výrobě.
Sylabus
Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti masné výroby zpracování drůbeže a vajec mlékárenství zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků zpracování kakaových bobů technologie nečokoládových cukrovinek cukrovarnictví a použití necukerných sladidel škrobárenství mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin sladovnictví a výrobě piva vinařství, lihovarnictví a drožďárenství úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin
Literatura
Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995 Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002 Velíšek, J. a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999 Pešek, M. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000 Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007
Požadavky
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních. Alespoň 75 % úspěšnost při písemném testu, systém zaškrtávání správných odpovědí, v testu neexistuje nulová varianta, připouští se možnost víceznačné odpovědi. Uspokojivé odpovědi na 4 otázky ze čtyř oblastí přednášených témat při zkoušce.
Garant
Ing. Ctibor Perlín, CSc.