Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní výživa a nutriční diagnostika (CPHKPV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHKPV2 - Preventivní výživa a nutriční diagnostika, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti si osvojí problematiku fyziologie výživy, preventivní výživy a nutriční diagnostiky v rozsahu potřebném pro činnost asistenta ochrany veřejného zdraví v praxi na hygienických stanicích a zdravotních ústavech. Student bude schopen: ovládat základy fyziologie a patofyziologie výživy znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace vyšetřovat a hodnotit nutriční stav lidí interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu sledovat a hodnotit individuální spotřebu potravin edukovat klienty o základních principech správné výživy, provádět nutriční poradenství a poradenství v oblasti správného životního stylu připravovat intervenční programy zaměřené na ozdravění výživy

Sylabus

Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu?) Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří) Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence Poruchy příjmu potravy Obezita, možnosti prevence a léčby Alternativní výživové směry Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy Metody sledování spotřeby. Hodnocení jídelníčků počítačovými programy Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy Nutriční poradenství, zásady edukace klientů Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy

Literatura

1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran 2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran 3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran 4) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran 5) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran 6) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran 7) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran 8) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006, 9) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran 10) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 11) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005 12) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran 13) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran 14) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran 15) Hamazaki T., Okuyama H. a kol.: Fatty Acids and Lipids - New Findings, Karger, Basel, 2001, 259 stran 16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 stran 17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran 18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 stran 19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 stran Doporučené časopisy 1) Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa 2) Výživa a potraviny 3) Central European Journal of Public Health 4) Nutrition Reviews 6) Annals of Nutrition & Metabolism 7) The American Journal of Clinical Nutrition

Požadavky

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.Součástí zkoušky je test mnohočetného výběru, kdy je vždy pouze jedna odpověď správná.

Garant

prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.