Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská terminologie (CPHLT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHLT1 - Lékařská terminologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Latina a klasická řečtina jsou stále (přes sílící vliv angličtiny) pilíři, na kterých stojí mezinárodní lékařská terminologie. Cílem kurzu je seznámit studenty se základy těchto dvou jazyků a umožnit jim tak lépe porozumět významu a slovotvorbě lékařských termínů a nahlédnout do jejich gramatické struktury.

Sylabus

1) Stručné seznámení s historickým vývojem latinského a řeckého jazyka a lékařského názvosloví2) Základní gramatická terminologie: jména pádů a slovních druhů, singulár, plurál, maskulinum, femininum, neutrum3) Výslovnost latiny4) Základní latinská flexe: skloňování substantiv (1. - 5. latinská deklinace) a adjektiv (adjektiva 1. a 2 deklinace a adjektiva 3. deklinace) s důrazem na 1. a 2. pád sg. a pl.5) Stupňování adjektiv (zejména používání tvarů: maior, minor, maximus, minimus, superior, inferior, anterior, posterior)6) Číslovky: základní: 1 - 20,řadové 1 - 127) Slovesa: omezeno na v recepturách relevantní imperativy8) Základní vokabulář řeckých pojmů9) Latinské a řecké prefixy a sufixy (pasivní znalost jejich významů)10) Skládání kompozit: schopnost rozkladu kompozit na jednotlivé významové složky

Literatura

Veselá, A.: Lékařská terminologie pro fyzioterapeuty, Karolinum, Praha 2003Svobodová, D.: Terminologiae medicae Vestibulum, Karlinum, Praha 2002

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu za zimní semestr:úspěšné (alespoň 70%) zvládnutí 3 průběžných testů v semestru.Student, který těmito testy neprokázal dostatečnou znalost, píše po ukončení semestru zápočtový test (požadovaná úspěšnost alespoň 70%). Zápočtový test je možné konat nejvýše 5x. 

Garant

Doc. PhDr. Jana Přívratská, CSc.