Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie / Imunologie (CPHMI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHMI2 - Mikrobiologie / Imunologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních znalostí významných původců exogenních a endogenních nákaz, odběru ingekčních vzorků, laboratorních diagnostických metod lékařské mikrobiologie, léčby a prevence infekčních nemocí.

Sylabus

Mikrobiologie syllabus - přednášky: Základní vlastnosti mikrobů Metody průkazu původce infekčního onemocnění Nákazy vzdušné příklady: nákazy streptokokové, tuberkulóza, mykoplazmataZubní plakNákazy mykotické Nákazy virovéAntibiotika - význam rezistenceImunizace aktivní a pasivní Nákazy repirační, močové, ranné, pohlavní, nervového systému Praktika: Mikroskopický preparát Očkování na kultivační půdy Odběr a transport infekčního vzorku Stanovení citlivosti k antibiotikům Imunologie syllabus - přednášky: Imunita - základní charakteristika. Nespecifická imunita Specifická imunitní odpověď Imunodeficience primární a sekundární Autoimunitní nemoci Imunita v dětství a stáří. Imunotoxikologie, nádorová imunita Slizniční a kožní imunitní reakce, antiinfekční imunita Hypersenzitivita Praktika: Metody testování imunitní odpovědi - Humorální imunita Metody testování imunitní odpovědi - Buněčná imunita Organizace klinické imunologické laboratoře, kontrola kvality Principy vakcinace a jiné imunointervence.

Literatura

Jilek J.: Základy imunologie. Anyway s.r.o. neprodejná publikace (k zapůjčení v sekretariátu)Hořejší V., Bartůňková J: Základy imunologie Triton 1998, 2002, 2005Votava V., Ondrovčík M: Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie. MU Brno 2002 (skripta)

Požadavky

Zápočet se uděluje podle studijního řádu fakulty.  Zkouška z předmětu Mikrobiologie a imunolgie je ústní a skládá ze dvou samostatných otázek z mikrobiologie a z imunologie.Otázky z mikrobiologie:1. Obecné zásady odběru a transportu materiálu na mikrobiologické vyšetření. Rozdíl mezi přímým a nepřímým průkazem včetně příkladů.2. Základní vlastnosti bakterií.3. Základní vlastnosti virů.4. Infekce centrálního nervového systému. Jejich laboratorní diagnostika a nejčastější původci.5. Infekce ran, kostí a měkkých tkání. Jejich laboratorní diagnostika a nejčastější původci.6. Infekční průjmy a otravy z potravin. Jejich laboratorní diagnostika a nejčastější původci.7. Mykotické infekce. Jejich laboratorní diagnostika a nejčastější původci.8. Anaerobní nákazy a jejich laboratorní diagnostika. Zubní plak.9. Infekce faryngu. Jejich laboratorní diagnostika a nejčastější původci.Otázky z imunologie: 1. Primární a sekundární lymfatické orgány. Antigeny, hapteny, alergeny2. Přirozená imunita - humorální a buněčné složky a jejich funkce.3. Adaptivní imunita - složky a funkce.4. Imunoglobulíny - charakterizace tříd, typy protilátkové odpovědi a její měření5. Imunitní odpověď proti infekci6. Imunodeficience primární a sekundární - charakteristika, projevy, diagnostika.7. Imunodeficience indukovaná infekcí, imunita při HIV8. Choroby z imunologické přecitlivělosti - základní charakteristika a příklady (především slizniční a kožní projevy)9. Autoimunitní onemocnění, mechanizmus, rizikové faktory vzniku, základní projevy10. Imunopatologie v dutině ústní

Garant

doc. MUDr. Marek Bednář, CSc.Doc. MUDr. Petr Kučera, PhD.