Předmět Klinická výživa (CPHNU3)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHNU3 - Klinická výživa, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Získat teoretické znalosti a základní praktické dovednosti v oblasti klinické výživy s větším zdůrazněním léčebné výživy, tak aby po ukončení studia mohli studenti vykovávat požadované úkony, např. poradenství v oblasti komunitní výživy s dobrými znalostmi i v oblasti výživy léčebné.
Sylabus
Přednáškovou část možno rozdělit do dvou oblastí a těmi je1. dietologie2. výživa nemocných v závažných klinických stavechČást zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně. Jsou ale rovněž informace o dietních režimech, které jsou často hraniční mezi výživou léčebnou a výživou komunitní, jako na příklad dieta či spíše režim při dietu, obezitě, aterosklerose a podobně. Je rovněž zmiňována potřeba do určité míry specifického výživového režimu u řady fyziologických stavů, jako je na příklad výživa ve stáří, v těhotenství, základní údaje o výživě při sportovním zatížení.V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).
Literatura
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatriiKohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru: Klinická výživa, dodávaná studentům v elektronické formě (zasílány na adresu dodanou studenty na e-mailovou adresu s přístupovým heslem)
Požadavky
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Garant
doc. MUDr. Pavel TěšínskýMUDr. Adam Jirka