Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy patologické fyziologie (z ak. roku 2011/2012) (CPHPP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHPP2 - Základy patologické fyziologie (z ak. roku 2011/2012), 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty chápat děje, které během nemoci probíhají v organismu, aby dokázali vysvětlit a případně předjímat vzniklé příznaky, aby chápali terapeutické pochody a byli seznámeni s případnými komplikacemi, které se mohou týkat nejenom postižených orgánů.

Sylabus

Význam patologické fyziologie. Zdraví, nemoc, smrt, adaptace, zánět, horečka, stresPatofyziologie individuálního vývoje, poruchy růstuPatofyziologie kostí a pojivaPoruchy hydratace organismu, poruchy metabolismu iontůPoruchy míšní činnostiPoruchy motoriky Patofyziologie senzorických systémůPoruchy vegetativních funkcí Patofyziologie korových funkcí, poruchy pamětiPoruchy vědomí, epilepsiePoruchy metabolismu železa, patofyziologie krvePatofyziologie srdceArytmie, EKGPatofyziologie krevního oběhuPatofyziologie dýcháníPoruchy regulace dýcháníZměny prokrvení, experimentální cyanóza a ischemiePatofyziologie vylučováníPoruchy acidobazické rovnováhyPoruchy metabolismu a výživyPoruchy GITPoruchy endokrinních funkcíDiabetes mellitus, etiologie, patogeneze, komplikace

Literatura

Vokurka, M.: Patofyziologie pro nelékařské směry (Karolinum Praha 2005) Kaňková, K: Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy (Masarykova univerzita Brno, 2003) Silbernagl, S., Lang, F.: Atlas patofyziologie člověka (Grada Praha 2001)Rokyta, R.: Fyziologie (Karolinum Praha 2008) Matějovská, I.: Praktická cvičení z patologické fyziologie (Manus Praha, 1997)

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:Účast na výuce je dána příkazy děkana č. 11/2005 a č. 6/2006. Náhrada povinné výuky je možná individuálně po předchozí domluvě.Zápočet z patologické fyziologie získají studenti po úspěšném (75%) vyplnění zápočtového testu. Obsahem testu jsou otázky z náplně přednášek, seminářů a praktických cvičení.Test může psát student pouze dvakrát. Pokud ani na druhý termín není úspěšný (má méně než 75% správných odpovědí), ve třetím termínu bude přezkoušen ústně z náplně celého semestru. Bez udělení zápočtu není možno skládat zkoušku. Seznam otázek ke zkoušce je vyvěšen na webových stránkách fakulty.

Garant

MUDr. Iveta Matějovská, CSc.