Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy potravinářských technologií (CPHPT3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHPT3 - Základy potravinářských technologií, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí se základními postupy výroby jednotlivých potravinářských komodit jako první krok ke schopnosti posuzovat správnou hygienickou praxi v provozovnách výroby potravin, pochopit souvislosti, možnosti a principy jednotlivých technologických operací a případně odhadnout, po nabytí praxe, možnosti výroby potravin z pohledu naplnění výživových potřeb obyvatelstva, ochrany životního prostředí a zajištění zdravotní nezávadnosti praktickou činností při výrobě.

Sylabus

Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti masné výroby zpracování drůbeže a vajec mlékárenství zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků zpracování kakaových bobů technologie nečokoládových cukrovinek cukrovarnictví a použití necukerných sladidel škrobárenství mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin sladovnictví a výrobě piva vinařství, lihovarnictví a drožďárenství úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojůStručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin

Literatura

Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995Kadlec, P-, a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002Velíšek, J., a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999Pešek, M., a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007

Požadavky

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.Alespoň 75 % úspěšnost při písemném testu, systém zaškrtávání správných odpovědí, v testu neexistuje nulová varianta, připouští se možnost víceznačné odpovědi. Uspokojivé odpovědi na 4 otázky ze čtyř oblastí přednášených témat při zkoušce.

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.