Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe na Zdravotním ústavu (CPHZU3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPHZU3 - Praxe na Zdravotním ústavu, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s činností zdravotního ústavu. Mají být schopni provádět poradenství v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy, vyšetřování nutričního stavu a interpretaci příslušných biochemických vyšetření. Seznámí se s činností dalších poraden a očkovacích center. Budou schopni navrhnout modelový projekt podpory zdraví na místní nebo regionální úrovni. Seznámí se s principy odběru vzorků na chemické a mikrobiologické vyšetření, spektrem prováděných laboratorních vyšetření a interpretací výsledků. Zúčastní se měření fyzikálních faktorů v pracovním nebo životním prostředí (hluk, vibrace, mikroklima, osvětlení). Seznámí se s vybranými aspekty hygieny práce a pracovního lékařství.

Sylabus

činnost poradny zdravého životního stylu nebo správné výživyčinnost poradny pro snižování nadváhyčinnost poradny pro odvykání kouřeníčinnost střediska drogové prevencemožnosti realizace programů podpory zdraví na regionální úrovničinnost očkovacího střediskaspektrum prováděných vyšetření v chemické laboratořispektrum prováděných vyšetření v mikrobiologické laboratořizásady odběru vzorků pro chemické a mikrobiologické rozboryinterpretace výsledků rozborů vody, potravin, PBUověřování funkčnosti sterilizátorůměření a hodnocení fyzikálních faktorů v životním a pracovním prostředí (hluk, vibrace, mikroklimatické podmínky, osvětlení)měření a hodnocení kvality venkovního ovzdušíměření prašnosti a chemických škodlivin v pracovním prostředí a vnitřním prostředí budov, interpretace výsledkůfyziologie práce, měření a hodnocení pracovní a tepelné zátěže, měření a hodnocení svalové zátěžeergonomické hodnocení pracovního místaposuzování zdravotní způsobilosti k práci, vyšetřování pracovníků v riziku (audiometrie, vyšetření plicních funkcí, prstová pletysmografie?)poradenská činnost v pracovním lékařstvíhodnocení zdravotních rizikkonzultační činnost v hygieně výživymonitoring zdravotního stavu obyvatelstva

Literatura

Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran

Požadavky

Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka.

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.