Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie - dílčí kurz (CPRVEP26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPRVEP26 - Epidemiologie - dílčí kurz, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s infekčními a neinfekčními onemocněními (chřipka, HIV/AIDS, hepatitidy atd.), epidemiologií nádorových onemocnění (trendy výskytu nejčastějších nádorových onemocnění), epidemiologií úrazů, s imunizačními programy jak v ČR tak ve světě.

Sylabus

6. ročníkModul preventivního lékařstvíBlok epidemiologie1. Epidemiologie chřipky a Reyova syndromu - 2 hod.Epidemiologické charakteristiky, společenská a zdravotní závažnost, výskyt v ČR a ve světě.2. Imunizační programy - 2 hod.Seznámení s rozšířenými imunizačními programy ve světě (EPI). Imunizace prováděnápři odjezdu do různých geografických oblastí světa.3. Epidemiologie HIV/AIDS + sex. přenosných nákaz - 2 hod.Historie, definice, epidemiologická charakteristika, situace v České republice a ve světě, trendy a perspektivy onemocnění HIV/AIDS a ostatních nejzávažnějších STD.4. Střevní nákazy bakteriální - 3 hod. Základní epidemiologické charakteristiky a protiepidemická opatření, výskyt v ČR.Samostatné řešení situace na praktickém příkladu lokální epidemie paratyfu. 5. Epidemiologie nádorů - 2 hod.Seznámení s trendy výskytu nejčastějších nádorových onemocnění v ČR (incidence, mortalita). Řešení modelové situace ? užívání orálních kontraceptiv a vznik Ca prsu.6. Epidemiologie úrazů - 2 hod.Úrazy v domácnostech - nejčastější příčiny a mechanismy jejich vzniku.Dopravní úrazovost - faktory ovlivňující dopravní nehodovost.Věková distribuce úrazovosti ? úrazy dětského věku a seniorů.Možnosti monitorování úrazovosti, úmrtnost na úrazy.7. Virové hepatitidy - 3 hod.Základní charakteristiky původců a epidemiologické charakteristiky virových hepatitid A, B, C, D, E. Prevalence VHA a VHB v ČR a ve světě. Principy očkování proti VHA a VHB.8. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění - 2 hod.Distribuce kardiovaskulárních onemocnění dle věku a pohlaví, trendy výskytu a úmrtnost v ČR a ve světě.9. Přírodní ohniskovost + Lymeská borrelióza - 2 hod.Obecná charakteristika, spektrum infekcí. Etiologická agens, rezervoár infekce, vektor, biotop. Příklady nákaz a jejich epidemiologická charakteristika v ČR a ve světě. Historie Lymeské borreliózy, její epidemiologická charakteristika, původce, proces šíření, vnímavost. Nemocnost v ČR, klinické obrazy, terapie a prevence.10. Surveillance nákaz - 2 hod.Definice, význam, cíle, základní rysy a prvky epidemiologické surveillance. Význam sérologických přehledů. Metodické návody k zajištění surveillance programu.

Literatura

1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi ? souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 736 stran, ISBN 80-7168-942-42) Dana Göpfertová, Petr Pazdiora, Jana Dáňová: Epidemiologie (obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí), Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, Karolinum 2006, ISBN 80-246-1232-1 3) Jana Dáňová, Jitka Částková: Očkování v České republice, Nakladatelství Triton, 2008,ISBN 978-80-7387-122-2

Garant

Doc. MUDr. Alexander Martin Čelko, CSc.