Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní lékařství - dílčí kurz (CPRVPL26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPRVPL26 - Pracovní lékařství - dílčí kurz, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním smyslem předmětu je seznámit studenty s problematikou hygieny práce a zejména klinického pracovního lékařství, tedy s nemocemi vznikajícími a rozvíjejícími se v příčinné souvislosti s nepříznivým působením různých faktorů práce a pracovního prostředí, a dále s možnostmi jejich ovlivnění a zejména prevence. Cílem předmětu je také seznámit studenty s principy posuzování a uznávání profesionálních poruch zdraví a s organizací pracovnělékařské péče. Předmět chce seznámit studenty také s problematikou cestovní medicíny a některými otázkami posudkového lékařství.

Sylabus

Faktory ovlivňující zdraví při práci: fyzikální faktory - hluk, vibrace, ionizující záření, přetěžování, prach a chemické faktory. Nemoci z povolání, pracovní úrazy, principy zdravotní péče o pracující, zdravotní rizika při výkonu povolání, posudková a cestovní medicína. Zdravotnická problematika: vybraných profesí,péče o osoby žádající v ČR o politický azyl a práce ve zdravotně náročných oblastech. Kasuistiky zajímavých případů z posudkové pracovnělékařské praxe. Exkurze do vybraného závodu.

Literatura

1) Provazník,K., Komárek,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi (souborné vydání),CD ROM, Fortuna, Praha 2004-20062) Brhel,P., Manoušková,M., Hrnčíř,E., a kol.: Pracovní lékařství. Základy primární pracovnělékařské péče, NCO NZO Brno, 2005, 338 s.3) Pracovní lékařství - odborný časopis zaměřený na problematiku zdravotní péče o pracující, hygienu práce a nemoci z povolání, vydavatel Česká lékařská společnost JEP, Praha

Požadavky

Účast na seminářích pořádaných Klinikou pracovního a cestovního lékařství.

Garant

Doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc.