Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie + histologie (CRHBAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRHBAN1 - Anatomie + histologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout studentům základní znalosti o stavbě lidského těla potřebné pro činnost zaměřenou na práci fyzioterapeuta. Obecná a speciální výuka anatomie bude probírána se zvláštním zřetelem na funkci pohybového aparátu a nervového systému v rozsahu shodném se studiem Všeobecného lékařství. Obor histologie se bude zabývat mikroskopickou stavbou tkání, svalů, kostí, vaziva, nervovou soustavou a současně u každé kapitoly bude přehledně zpracován vývoj jednotlivých struktur. Praktická cvičení a semináře se budou zabývat jednotlivými systémy s důrazem na pohybový aparát a na nervový systém formou demonstrací a pitevních cvičení.

Sylabus

Tématické okruhy, které se vyučují: Úvod do anatomie, histologie a embryologiePojiva: vazivo, chrupavka, kost, svaly, nervový systémObecná osteologie, vývoj a růst kostíObecná arthrologie, myologieKostra a klouby horní končetinyKostra a klouby dolní končetinyTopografie horní a dolní končetinyPáteř, spojení na páteřiSvaly hlavy, krku a hrudníkuSvaly zad a pánveLebka, lebka novorozence, čelistní kloubPřehled topografických krajinTrávicí ústrojíDýchací ústrojíOběhové ústrojíMízní soustavaOrgány močopohlavního ústrojíŽlázy s vnitřní sekrecíNervový systém - periferní, hlavové a autonomní nervyCentrální nervový systémFunkční systémy CNS - nervové dráhySmyslové orgány Kůže a její deriváty, sensitivní inervace

Literatura

1. Linc, R., Doubková, A.: Anatomie hybnosti I. díl. Karolinum Praha,20032. Linc, R., Doubková, A.: Anatomie hybnosti II. díl. Karolinum Praha, 20013. Linc, R., Doubková, A.: Anatomie hybnosti III. Díl. Karolinum Praha, 20044. Doubková,A., Linc,R.: Anatomie pro bakalářský studijní program - Fyzioterapie I. díl. Karolinum Praha, 20065. Čihák, R.: Anatomie I. Grada, Avicenum Praha, 20016. Čihák, R.: Anatomie II. Grada, Avicenum Praha, 20027. Čihák, R.: Anatomie III. Grada, Avicenum Praha, 19978. Junqueira L.C. et al.: Základy histologie. H+H, Praha, 1997, vybrané kapitoly

Požadavky

Dobrá teoretická a praktická úroveň znalostí makroskopické a mikroskopické stavby lidského těla s hlavním důrazem na pohybový a nervový aparát.

Garant

MUDr. Alena Doubková, CSc.MUDr. Eva Maňáková, Ph.D.