Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální léčebné metody (CRHBFM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRHBFM1 - Fyzikální léčebné metody, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti oboru Fyzioterapie  se naučí teoretickým podkladům účinků energií na lidský organizmus, základním údajům o diagnostickém využití a léčebném užití fyzikálních energií v oblasti oboru Rehabilitační a fyzikální medicíny se specifikací pro postgraduální samostatnou praxi fyzioterapeuta. Studenti  se naučí  ovládat přístroje, zásady provozu, indikacím a kontraindikacím.

Sylabus

Mechanická energie, biomechanika, základní  informace.Termoterapie - biofyzikální aspekty regulace teploty, léčebné využití působení tepla a chladu. Lázně. Indikace a kontraindikace termoterapie.Ultrazvuk, charakteristiky, léčebné využití, indikace, kontraindikace.Elektrický proud, charakteristiky a léčebné využití u jednosměrného proudu, střídavého proudu, impulzoterapie, účinky nízkofrekvenčního + středněfrekvenčního + vysokofrekvenčního proudu na člověka a jejich léčebné využití, indikace a kontraindikace.Magnetoterapie, indikace.kontraindikace, zásady provozu.Fototerapie - léčebné  účinky infračerveného  záření, viditelného světla a ultrafialového záření na člověka.Polarizované světlo a laser, užití v oboru RFM. Indikace,kontraindikace zásady provozu.Principy léčebného použití rentgenového a částicového záření na člověka.Biologické membrány, klidový a akční potenciál. Změny chování bunečných membrán na fyzikální energie.

Literatura

Navrátil, L.,Rosina, J.: Medicinská biofyzika. Grada.Praha : 2005 ISBN 80-247-1152-4,524 s.Rosina, J.,Kolářová,H.,Stanek, J.: Biofyzika pro studenty zdravtnických oborů. Praha: Grada: 2006, ISBN 80-247-1383-7,230 s.Capko, J.: Základy fyziatrické léčby. Praha: Grada: 1998. 396 s.Poděbradský,J., Vařeka, I.: Fyzikální terapie I a II. Praha: Grada: 1998 ( 264 s a 176 s.)Poděbradský, J.,Poděbradská, R.: Fyzikální terapie. Manuál a algoritmy. Praha: Grada. 2009: ISN 978-80-247-2899-5,200+ 18 obr.př.Jandová,D.: Balneologie. Praha: Grada, 2008, 424s + 19 obr.př.

Požadavky

 Pro udělení zápočtu: 80% účast na praktických cvičeních a úspěšné zvládnutí multiple-choice testu ( nejméně 80%  správných odpovědí).  Test probíhá ve studovně s počítači na  3.LF ,termíny  budou oznámeny včas Mgr. Formanovou -dle harmonogramu studovny( pokud nedojde k výpadku e-leraningové studovny).Podmínkou přihlášení ke zkoušce je splnění zápočtových požadavků. Termíny zkoušek:budou vypsány později Okruhy otázek  ke zkoušce:Fyzikální energie, léčebné účinky hyperémieTermoterapie, termoregulace, indikace, kontraindikace, zásady provozuFototerapie. Druhy, indikace, kontraindikace, zásady provozuElektroterapie. Druhy a účinky proudů, indikace,kontraindikace, zásady provozuMagnetoterapie.Indikace, kontraindikace, zásady provozuMechanoterapie.Prostředky,procedury, ultrazvuk.Indikace,kontraindikace,zásady provozu  

Garant

doc. MUDr. Dobroslava JandováMUDr. Jan Vacek, Ph.D.Mgr. Pavla Formanová, cert. MDT