Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa a zdravotní péče a Medicínské právo (CRHBLP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRHBLP1 - Legislativa a zdravotní péče a Medicínské právo, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat ucelený přehled základní současné medicínsko právní legislativy v České republice. Medicínské právo je třeba chápat jako určitý soubor právních předpisů, které upravují právní vztahy související s právem na zdravotní péči, jejím výkonem a odpovědností za její poskytování. Cílem je dále pochopení funkce práva v demokratické společnosti a ve zdravotnictví.

Sylabus

1.Soudnictví v ČR. 2.Základní povinnosti zdravotnických pracovníků3.Poučení a informovaný souhlas nemocného4.Povinná mlčenlivost. Oznamovací povinnost.5.Povinnosti zdravotnického pracovníka u neodkladných život ohrožujících stavů, po-skytnutí první pomoci6.Druhy odpovědnosti7.Chyby a nedostatky při výkonu zdravotnického povolání.8.Posuzování příčinné souvislosti mezi diagnostickým a léčebným výkonem a poškoze-ním nebo smrtí nemocného. 9.Trestní odpovědnost ve zdravotnictví. Podmínky trestní odpovědnosti.10.Vedení zdravotnické dokumentace. Informace o zdravotním stavu nemocného.

Literatura

1. Štefan, J., Mach, J.: Soudně lékařská a medicínsko-právní problematika v praxi. Grada Publishing, a.s., Praha 2005. ISBN80-247-0931-7.2. Stolínová, J., Mach, J.: Právní zodpovědnost v medicíně. Galén, Praha 1998.3. Vondráček, L., Ludvík, M.: Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi I. a II. in: České ošetřovatelství 12. a 13. IDV PZ Brno 2003 a 2004.4. Vondráček, L., Vondráček, J.: Pochybení a sankce při poskytování ošetřovatelské péče. Grada Publishing, a.s., Praha 2003. ISBN 80-247-0704-75. Vondráček, L.: Právní předpisy nejen pro hlavní, vrchní, staniční sestry. Grada Pub-lishing, a.s., Praha 2005. ISBN 80-247-1198-2.6. Vondráček, L., Ludvík, J., Nováková, J.: Ošetřovatelská dokumentace v praxi. Grada Publishing, a.s.,Praha 2003. ISBN 80-247-0704-7.

Požadavky

Zápočet, zkouška

Garant

Prof. MUDr. Jiří Štefan, DrSc.Mgr. Bc. Michaela Povolná