Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská terminologie (CRHBMT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRHBMT1 - Lékařská terminologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu lékařská terminologie je seznámit studenty s potřebným rozsahem latinských a řeckých termínů a nezbytnými gramatickými pravidly pro jejich hlubší chápání jazykových struktur odborného jazyka. Tato odborná jazyková kompetence bude studentům napomáhat nejen při studiu, ale též v budoucí praxi.

Sylabus

1.Seznámení s historickým vývojem latinského jazyka2.Základní gramatická terminologie (názvy slovních druhů, pádů, jmenných rodů, čísla, apod.)3.Uplatnění jazyka v dnešní vědě4.Základní latinské flexe (skloňování substantiv, adjektiv a číslovek)5.Základy latinské flexe(spojování substantiv a adjektiv)6.Základy latinské flexe (struktura slovesného systému - nejběžnější slovesné tvary v lékařské terminologii)7.Základy latinské flexe (stupňování adjektiv a adverbií)8.Číslovky9.Základy klasické řečtiny10.Latinské a řecké prefixy v medicíně11.Latinské a řecké sufixy v medicíně12.Skládání slov v latině13. Řecko - latinské hybridy14. Základní medicínské názvy řecké a latinské15. Souhrnné procvičování, práce s odborným textem

Literatura

Veselá, A.: Lékařská terminologie pro fyzioterapeuty. Karolinum, Praha 1999Kábrt, J.; Chlumská, E.: Lékařská terminologie, Avicenum, Praha 1972 (a další vyd.)

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu za zimní semestr:účast na praktikách (max. 3 absence);úspěšné (alespoň 70%) zvládnutí 3 průběžných testů v semestru.Student, který těmito testy neprokázal dostatečnou znalost, píše po ukončení semestru zápočtový test (požadovaná úspěšnost alespoň 70%). Zápočtový test je možné konat nejvýše 5x.Požadavky ke zkoušce: zimní zápočtový test.Požadované znalosti: viz sylabus.Podoba zkoušky: test na 60 minut, ústní část.Zkoušku je možno konat nejvýše 3x, třetí termín je komisionální.

Garant

Doc. PhDr. Jana Přívratská, CSc.Mgr. Zdeněk Zárybnický