Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie (CRHBNE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRHBNE2 - Neurologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení studenta s klinickou vyšetřovací technikou (semiologie) a usuzováním na anatomické lokalizace neurologických poruch. Studenti se naučí posuzovat sílu, citlivost, senzorické poruchy, reflexy, spastické a zánikové příznaky.

Sylabus

Vyšetření hlavových nervů, horních a dolních končetin, trupu. Vyšetření stoje, chůze a povšechné motoriky. Vyšetření páteře. Usuzování na anatomickou lokalizaci dané poruchy.

Literatura

Jedlička, P., Nebudová, J.: Neurologie, Avicenum, 1989Opavský, J.: Neurologické vyšetření v rehabilitaci pro fyzioterapeuty. UP v Olomouci, 2003 Lenský, P.: Roztroušená skleróza mozkomíšní (nemoc, nemocný a jeho problémy). Roska, 1996Janda, V., Kraus, J.: Neurologie pro rehabilitační pracovníky.Avicenum, Praha, 1987 Janda, V., a kol.: LTV u hemiparetiků. IDVPZ, Brno, 1982, skripta Obrda, K., Karpíšek, J.: Rehabilitace nervově nemocných. Avicenum, Praha, 1968 Kolektiv autorů.: Léčení poliomyelitidy. SZdN, Praha, 1961 Vojta, V.: Mozkové hybné poruchy v kojeneckém věku. Grada Avicenum, Praha, 1993 Wendsche, P. a kol.: Poranění páteře a míchy. IDVPZ, Brno, 1993, skriptaRehabilitace po cévní mozkové příhodě, publikace WHO, Grada Publ. 2004

Požadavky

Podmínkou zápočtu je absolvovat ze 30 hodin výuky ve 2 týdnech alespoň 24 hodin, t.j. náplň 8 studijních dnů a zodpovědět z požadovaných otázek závěrečného testu minimálně 75%.

Garant

prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc.