Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IA - Anatomie I. (CSFBXX41A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CSFBXX41A - IA - Anatomie I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem vyučovaného předmětu je seznámit studenty prvního ročníku se základy anatomického názvosloví a s popisnou systematickou anatomií pohybového ústrojí, a tří velkých orgánových systémů (dýchací ústrojí, močopohlavní soustava a trávicí trakt). Pořadí probíraných soustav je určeno celkovým syllabem Modulu IA, takže výuka anatomie je těsně integrována s histologií a embryologií, a dále s fyziologií a biochemií. Tím je dosahováno propojení strukturákních a funkčních aspektů uvnitř jednotlivých systémů. Topografická pitva má za úkol naučit studenty topografickou anatomii horní a dolní končetiny - z tohoto pohledu jsou končetiny studovány z pohledu jejich systematické i regionální stavby.

Sylabus

Zimní semestr (přednášky/praktika):1. Úvod do obecné anatomie, přehled tkání, pojiva, kost jako orgán/kosti horní končetiny2. Obecná anatomie spojení kostí/klouby horní končetiny3. Obecná anatomie kosterního svalu/kosti dolní končetiny4. Lebka/lebka5. Páteř, žebra, hrudní kost/klouby dolní končetiny6. Pánev/spojení na pánvi7. Svaly hlavy a krku/přehled svalů horní končetiny8. Svaly hrudníku a zad/přehled svalů dolní končetiny9. Svaly břicha a pánevního dna/tříselný kanál10. Topografická pitva horní a dolní končetinyLetní semestr:1. Dýchací ústrojí2. Urogenitální ústrojí3. Trávicí trakt

Literatura

1. R. Čihák: Anatomie. 1. - 3. díl, Grada Publishing, Praha, 19972. M. Grim, R. Druga et al.: Základy anatomie, 1. - 5. díl. Galén, Praha, 20083. W. Platzer: Atlas topografické anatomie. Grada, Praha, 19964. W. Dauber: Feneisův obrazový slovník anatomie. Grada, Praha, 20055. F.H. Netter: Anatomický atlas člověka. Grada, Praha, 2005

Požadavky

Základními podmínkami k udělení anatomických částí zápočtů v obou semestrech 1. ročníku jsou: 1.: nejméně 80% prezence na praktických cvičeních, 2.: úspěšné absolvování ústního praktického popitevního pohovoru v zimním semestru, 3.: úspěšné absolvování praktických ústních zkoušení z a) kostí a kloubů horní a dolní končetiny, b) lebky, c) páteř, 4. nejméně 70% úspěšnost v písemném multiple-choice testu ze svalů hlavy, krku a trupu v 15. týdnu zimního semestru, a ve třech dílčích testech z dýchací, urogenitální a trávicí soustavy v letním semestru. První opravný pokus při ústním zkoušení se koná u stejného vyučujícího během dvou následujících týdnů, druhý pokus u popitevního u zkoušejících a v termínech, určených přednostou ústavu. Písemný test ze svalové soustavy se opakuje v prvním týdnu letního semestru. Všechny další opravné pokusy jsou prováděny ústní formou u přednosty ústavu, buď v posledních týdnechobou semestrů nebo v průběhu hlavního zkouškového období (červen a září), vždy po předchozí osobní dohodě se zkoušejícím. Závěrečná zkouška se koná na konci druhého ročníku, je komisionální, a provádí se ústní formou. Požadované znalosti jsou publikovány ve formě pevně určených otázek a jejich podrobnějších obsahů na webových stránkách ústavu.

Garant

prof. MUDr. Josef Stingl, CSc.