Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IIA - Mikrobiologie (CTBSMB13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CTBSMB13 - IIA - Mikrobiologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získaní vědomostí o jednotlivých významných původcích exogenních i endogenních infekcí, o způsobech odběru a zpracování infekčních vzorků, o způsobech diagnostiky, léčby a prevence infekčních stavů z hlediska mikrobiologa.

Sylabus

ÚVOD DO LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE0BECNÁ BAKTERIOLOGIECytologie bakterií Metabolismus bakterií Růst a množení bakterií Genetika bakterií Infekční proces ANTIINFEKČNÍ IMUNITA Obecná charakteristika imunitního systému Genetika imunitních reakcí Antigeny Nespecifické obranné reakce Specifická imunita Autoimunitní reakce při infekčnich chorobách Alergické reakce při infekčních chorobách SPIROCHETYTreponema Borrelia LeptospiraGRAMNEGATIVNÍ FAKULTATIVNĚ - ANAEROBNÍ TYČINKY EnterobacteriaceaeVibrionaceaeAeromonas PlesiomonasPasteurellaHaemophilus ActinobacillusGRAMNEGATIVNÍ AEROBNÍ A MIKROAEROFILNÍ TYČINKYPseudomonas BurkholderiaStenotrophomonasAcinetobacterBrucella BordetellaFrancisellaLegionellaCampylobacterHelicobacterGRAMNEGATIVNÍ ANAEROBNÍ TYČINKYBacteroides Prevotella PorphyromonasFusobacteriumLeptotrichia GRAMNEGATIVNÍ KOKYNeisseriaMoraxellaVeil1onellaGRAMPOZITIVNÍ KOKYStaphylococcus Peptococcus StreptococcusPeptostreptococcusEnterococcus GRAMPOZITIVNÍ NESPORULUJÍCÍ TYČINKYListeria ErysipelothrixRothia Lactobacillus, Bifidobacterium, Eubacterium GRAMPOZITIVNÍ SPORULUJÍCÍ TYČINKY Bacil1us (aerobní) Clostridium (anaerobní)AEROBNÍ NEPRAVIDELNÉ A ACIDOREZISTENTNÍ TYČINKY CorynebacteriumPropionibacteriumArcanobacterium Gardnerella Rhodococcus MycobacteriumActinomyces Nocardia RICKETTSIE A PŘÍBUZNÉ MIKROORGANISMYRickettsia Ehrlichia BartonellaCoxiella CHLAMYDIEMYKOPLAZMY A L -FORMY BAKTERÍANTIBIOTIKAMechanismus účinku antibiotikRezistence na antibiotikaVedlejší účinky antibiotikVIROLOGIEObecná virologieChemoterapie virových infekcí Taxonomie virůDNA VIRYPoxviry HerpesviryAdenoviry Papovaviry Parvoviry RNA VIRY PicornaviryOrthomyxoviryParamyxoviry Togaviry Coronaviry Arenaviry Viry hepatitidyRhabdoviry HIV viry PrionyIMUNIZACE PROTI INFEKČNÍM CHOROBÁMMYKOLOGIEObecná charakteristikaOnemocnění vyvolávaná houbamiTerapie houbových infekcíPARAZITOLOGIEProtozoologieHelmintologie Entomologie MIKROBIALNÍ OSÍDLENÍ LIDsKÉHo TĚLA MIKROBIOLOGIE DUTINY ÚSTNÍSylabus praktických cvičení z lékařské mikrobiologie1) zásady práce buněčná morfologie růst na pevných půdách fenotypové znaky2) růst v tekuté půdě počítání živých mikrobů konjugace transformace3) serologické vyšetřovací metody4) vyšetření citlivosti na ATB stanovení MIK5) vyšetření hladiny ATB v séru toxiny6) Enterobacteriaceae I biochemická identifikace gramnegativní nefermentující tyčky7) Enterobacteriaceae II numerická identifikace8) stafylokoky streptokoky9) Neisseria, Moraxella, Haemophilus, korynebakterie, listerie, Bacillus10) mykobakterie, Legionella, Helicobacter, Borrelia11) anaerobní bakterie fungi12) parazitologie13) virologie14) typizace bakterií15) speciální diagnostické metody

Literatura

Učebnice Bednář M. a spol., Lékařská mikrobiologie, Marvil Praha. Skripta Votava M, Ondrvčík P. Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie. LFMU Brno 2002.Doplňkové materiály jsou na www stránce ústavu.

Požadavky

Výuka mikrobiologie v modulu IIA se skládá z přednášek a praktických laboratorních cvičení. Účast na výuce v rozsahu daném aktuální vyhláškou děkana je podmínkou k připuštění ke zkoušce z modulu. Na praktických cvičeních se vyžaduje aktivní účast založená na přípravě. Základním studijním materiálem jsou učebnice Bednář a spol., Lékařská mikrobiologie, Marvil Praha a skripta Votava, Ondrovčík, Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie, MU - Lékařská fakulta Brno, 2002 Přednášky se vztahují k obsahu učebnic, jsou koncipovány jako jejich doplněk. Zápočet z mikrobiologie dostane student, který se aktivně zúčastní obecně vyžadovaného laboratorních cvičení z mikrobiologie a který úspěšně absolvuje tři průběžné písemné ověřovací testy z obsahu učebnice mikrobiologie a z přednesené látky. Neúspěch v testu je řešen ústním přezkoušením z příslušné látky jednotlivých testů nebo opakovaným testem. Studenti Přírodovědecké fakulty, kteří mají zapsán obor Lékařská mikrobiologie, absolvují identické ověřovací testy, které nahradí zkoušku a z nichž bude (s přihlédnutím k výsledku pohovoru o náplni praktických cvičení a o obsahu skript Votava, Ondrovčík: Základy klinické mikrobiologie) stanovena jejich celková známka. Studenti Přírodovědecké fakulty praktikují společně s mediky pouze v potřebném rozsahu dle jejich stávajících vědomostí (účast pro ně není povinná). Praktická cvičení nelze nahradit z jiných, než z doložených a obecně uznávaných důvodů (nemoc, vážná rodinná událost, zkouška, reprezentace fakulty apod.). Studentům, kteří se nestačili zapsat, se doporučuje praktikovat s jejich původními studijními skupinami i bez zápisu. Hrubé nedostatky v průběžné přípravě na laboratorní cvičení mohou být důvodem neuznání přítomnosti studenta. Nahrazování nepřítomnosti na laboratorním cvičení (odůvodněné pouze nemocí, vážnými rodinnými důvody, zkouškou nebo oficiální reprezentací fakulty či univerzity) je možné pouze v den, kdy probíhá shodné téma.

Garant

doc. MUDr. Marek Bednář, CSc.