Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přístrojová technika a zpracování obrazů v nukleární medicíně (CVOL0050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL0050 - Přístrojová technika a zpracování obrazů v nukleární medicíně, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšířit studentům technické znalosti vhodné k získání komplexního přehledu o oboru nukleární medicíny.

Sylabus

- Zdroje ionizujícího záření a jejich použití v nukleární medicíně pro diagnostiku i terapii.- Dozimetrie a radiobiologie na buněčné úrovni (přímý a nepřímý účinek záření, deterministické a stochastické účinky), problematika malých dávek - účinky malých dávek na zdraví člověka.- Přístroje nukleární medicíny - detekce a přístrojové vybavení, plynové detektory, scintilační a polovodičové detektory, scintilační gama kamery, tomografické systémy, vícedetektorové kamery.- Přehled parametrů zobrazovacích zařízení (prostorová rozlišovací schopnost, citlivost, homogenita, kontrast, kontrola kvality), celotělové zobrazování, tomografické zobrazovací systémy, hybridní systémy, SPECT/CT, PET/CT.- Počítačové zpracování dat v nukleární medicíně - planární vyšetření:Typy studií (statické, dynamické, hradlované a celotělové), akumulace, zpracování a zobrazení nasnímaných dat, analogové a digitální obrazy, filtrace obrazů, matematické zpracování obrazů - průměrování obrazů, odečet pozadí, funkční a parametrické obrazy, oblasti zájmu, vytváření (zpracování) křivek.- Počítačové zpracování dat v nukleární medicíně - tomografická vyšetření:Rekonstrukce dat, jednoduchá zpětná projekce, filtrovaná zpětná projekce, filtry a jejich parametry, iterativní algoritmy, kvantitativní zobrazení, fuze a registrace obrazů. Prostorová rozlišovací schopnost, citlivost, příklady klinických aplikací.

Literatura

Kolektiv autorů. Nukleární medicína. 4. uprav. a dopl. vyd. Jilemnice: Gentiana, 2002. 154 s., č. ISBN 80-86527-05-0. RNDr. Vojtěch Ullmann - jaderná a radiační fyzika, nukleární medicína (FN Ostrava, ČR)http://astronuklfyzika.cz/strana2.htmNuclear Medicine Physics: A Handbook for Teachers and Students (IAEA)http://www-pub.iaea.org/books/IAEABooks/10368/Nuclear-Medicine-Physics-A-Handbook-for-Teachers-and-StudentsSylabus přednášek na KNM FNKVhttp://old.lf3.cuni.cz/nuklearnimedicina/kurzy.htmZobrazovací přístroje v nukleární medicíně - fyzika a radiační ochrana (KNM LF UP v Olomouci, ČR)http://www.lf.upol.cz/menu/struktura-lf/kliniky/klinika-nuklearni-mediciny/nuklearni_medicina Tomographic Reconstruction of SPECT Data (RICE, Houston, USA)http://www.owlnet.rice.edu/~elec539/Projects97/cult/report.htmlWebový portál PET - SPECT (FBMI ČVUT, Kladno, ČR)http://www.pet-spect.fbmi.cvut.cz/index.html

Garant

Ing. Tomáš Steinberger