Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terapeutické monoklonální protilátky, cytokiny a inhibitory v medicíně (CVOL0079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL0079 - Terapeutické monoklonální protilátky, cytokiny a inhibitory v medicíně, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat studentům ucelený současný přehled vývoje a využití monoklonálních protilátek a vybraných cytokinů v léčbě autoimunitních a nádorových onemocnění.

Sylabus

1. struktura monoklonálních protilátek, způsob a historie jejich přípravy, myší, lidské, mezidruhové a rekombinantní protilátky2. CD systém a diferenciační molekuly leukocytů, membránové fenotypy hematopoetických a imunokompetentních buněk definované s pomocí CD znaků 3. využití monoklonálních protilátek v imunologii, imunoanalýze, v hematologii a virologii, imunodiagnostika zhoubných krevních onemocnění 4. antigeny a protilátky využívané pro vývoj terapeutik leukemií a lymfomů a dalších nádorových a autoimunitních onemocnění5. přehled současných a vyvíjených léčiv na bázi monoklonálních protilátek a principy jejich účinku6. terapeutické cytokiny a jejich využití v hematologii, imunologii a v neurologii, interferony a jejich historie7. perspektivy dalšího vývoje terapií monoklonálními protilátkami a některými cytokiny se zaměřením na léčbu nádorů a leukemií, diskuze k jednotlivým tématům, praktické ukázky užití monoklonálních protilátek

Literatura

Literatura k tématu monoklonálních protilátek je stále obnovována dle aktuálního stavu experimentálních a klinických studií. K tématu terapeutických cytokinů doporučuji stále aktuální brožuru v češtině profesora P. Klenera: Cytokiny ve vnitřním lékařství. Grada 1997, str. 1-260.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, případné ústní přezkoušení formou konzultace.

Garant

doc. RNDr. Petr Stöckbauer, CSc.