Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace zdravotnictví, role a nové kompetence lékaře v moderních zdravotních systémech v Evropské unii (CVOL0083)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL0083 - Organizace zdravotnictví, role a nové kompetence lékaře v moderních zdravotních systémech v Evropské unii, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout základní informace o systémech zdravotnictví studentům medicíny nejen pro ty, kteří přemýšlejí o práci v zahraničí po dokončení studia. Představit studentům srovnání mezi vybranými zeměmi v oblasti postavení a role lékaře, náplně specializační přípravy, legislativy a organizace zdravotního systému. Poukázat na specifika v některých zemích a možné překážky či naopak příležitosti při vstupu na zahraniční pracovní trh nebo návratu zpět do ČR.Studenti si také samostatně vyzkouší nástroje práce s EBM zdroji informací, ve skupinách připraví důkazy podporující vybraná stanoviska z oblasti zdravotní politiky, která budou následně prezentovat a obhajovat.

Sylabus

Na případech vybraných zemí, které jsou z hlediska zahraniční pracovní zkušenosti absolventů nejvyhledávanější se budeme věnovat následujícím oblastem.1. Základní parametry a indikátory hodnotící zdravotní stav obyvatelstva MUDr. František Vlček, Spojená Akreditační Komise a Institute a Centrum zdravotní ekonomie a managementu UK2. Informační boom (nejen) ve zdravotnictví - nutnost umět vyhledávat relevantní informace a rutinně pracovat se systémy podporujícími rozhodnutí lékaře na základě principů evidence based medicine.MUDr. Ing. Daniel Hodyc, Ph.D., ADVANCE Healthcare Management Institute a Centrum zdravotní ekonomie a managementu UK3. Podmínky pro získání nostrifikace a plné odborné způsobilosti, pravidla uznávání zahraniční praxe při návratu do ČR, platové podmínky lékařů, odlišnosti a specifika kompetencí poskytovatelů oproti praxi v ČR MUDr. David Marx, 3. LF UK a Institute a Centrum zdravotní ekonomie a managementu UK4. Hlavní odlišnosti evropského práva ve zdravotnictví, postavení a práva pacienta a klientaJUDr. Petr Šustek, Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK5. Hodnocení kvality poskytovatelů a zajištění bezpečí pacientů MUDr. David Marx, 3. LF UK a Institute a Centrum zdravotní ekonomie a managementu UK 6. Moderní přístupy ke zvýšení efektivity ve zdravotnictví, role lékaře MUDr. Ing. Daniel Hodyc, Ph.D., ADVANCE Healthcare Management Institute a 2. LF UK a Institute a Centrum zdravotní ekonomie a managementu UK7. Financování zdravotnictví, role zdravotních pojišťoven, systém zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.Sc., ADVANCE Healthcare Management Institute a Institute a Centrum zdravotní ekonomie a managementu UK8. Přednáška hosta + diskuse - zahraniční zdravotní systémy9. Závěrečné prezentace studentů, zápočet

Garant

MUDr. David Marx, Ph.D.