Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kraniocerebrální poranění z hlediska neurologa (CVOL0084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL0084 - Kraniocerebrální poranění z hlediska neurologa, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je dát studentům základy neurotraumatologie a naučit je správně postupovat v akutním stádiu kraniocerebrálních poranění a správně diagnostikovat různé typy poranění mozku.Studenti se seznámí s neurologickým obrazem hlavních typů poranění mozku a s vyšetřením pacienta v bezvědomí na několika pacientech a kasuistikách.

Sylabus

Praktický postup v akutním stádiu po úrazu, mezioborová spolupráce, indikace hospitalizace, indikace rtg, CT. Video. Kasuistiky.Neurologická diagnostika a diferenciálně diagnostické problémy při úrazu hlavy. Neurologické projevy primárních poranění mozku (komoce, kontuze) a sekundárních poranění mozku (zejména krvácení epidurálního, subdurálního aj.) v korelaci s CT nálezy. Management. Vyšetření pacientů na KAR nebo na JIP chirurgie.Neurologické vyšetření pacienta v bezvědomí, topická diagnostika poruch vědomí, syndromy postižení různých etáží kmene, syndrom kraniokaudální deteriorace. Vyšetření pacienta (na JIPu neurologie nebo KAR).Difuzní axonální poranění, jeho diagnostika a dif. dg. Kasuistiky, vyšetření pacientů na KAR.Zobrazovací metody u kraniocerebrálních poranění, kasuistiky.Pomocné dg metody v akutním stádiu po úrazu hlavy (EEG, EP, vyšetření likvoru). Následky těžkého úrazu hlavy. Neuropsychologické vyšetření. Kasuistiky. Stanovení smrti mozku.

Literatura

Smrčka M. a kol. Poranění mozku. Grada Publishing Praha 2001.Štefan J., Kellerová V., Neuwirth J. Difuzní axonální poranění mozku a jeho diagnostika. Karolinum Praha 2005

Garant

Doc. MUDr. Valja Kellerová, DrSc.