Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesionální onemocnění dýchacího ústrojí (CVOL1010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL1010 - Profesionální onemocnění dýchacího ústrojí, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení posluchačů s principy a rozvojem profesionálních plicních onemocnění, včetně jejich diagnostiky, terapie a možných preventivních opatření individuálních i kolektivních. Seznámení studentů s metodami hodnocení zdravotního rizika v jednotlivých oborech lidské činnosti a posuzováním profesionálních onemocnění dýchacího systému.

Sylabus

Vliv pracovního prostředí a pracovních podmínek na vznik profesionálních onemocnění dýchacího ústrojí. Posuzování zdravotní způsobilosti k práci s ohledem na onemocnění dýchacího ústrojí (z obecných i profesinálních hledisek). Hodnocení velikosti a závažnosti expozice. Prevence profesionálních onemocnění dýchacího ústrojí. Profesionální onemocnění dýchacího ústrojí - fibrogenního, alergického, karcinogenního a infekčního původu. Hodnocení profesionality onemocnění dýchacího ústrojí podle stávající legislativy.

Literatura

Provazník,K., Komárek,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi (souborné vydání), CD ROM, Fortuna, Praha 2004 - 2006 Brhel,P., Manoušková,M., Hrnčíř,E. a kol.: Pracovní lékařství. Základy primární pracovnělékařské péče, NCO NZO Brno, 2005, 338 s. Pracovní lékařství - odborný časopis zaměřený na problematiku zdravotní péče o pracující, hygienu práce a nemoci z povolání, vydavatel Česká lékařská společnost JEP, PrahaKolektiv autorů: Prevence v pracovním lékařství, 1. vyd. Praha: Nadace Cindi, 3. LF UK, 2010, 181 s.

Požadavky

Minimálně 70% aktivní účast na seminářích, zápočtový pohovor.

Garant

Doc. MUDr. Monika Kneidlová, CSc.