Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská etika pro mírně pokročilé (CVOL124)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL124 - Lékařská etika pro mírně pokročilé, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšířit znalosti, dovednosti i postoje v oboru lékařské etiky (hospicové zařízení, filmy,  přednášky, diskuse).

Sylabus

Pátek večer: Přednáškový blok: etická problematika ochrany života na obou jeho koncích, domácí porody, surrogátní mateřství, prenatální diagnostikaVýběr z filmů: Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou (Kryštof Zanussi), Persona non grata, Rozhovory s mým zahradníkem + diskuseSobota: Exkurse v hospicovém zařízení - Rajhrad (provází a přednáší pracovník Ústavu etiky Jiří Prokop)Přednáškový blok: Hospicová zařízeníProblematika rozhodování o konci života (eutanázie, dystanázie, otázka podávání výživy a tekutin).Neděle:Promítání filmu Zachraňte Edwardse + diskuze.Kolokvium, hodnocení kurzu a zakončení.

Literatura

Anzenbacher, A., (1994) Úvod do etiky. Academia, PrahaAnzenbacher, Arno Úvod do filosofieCasell, E.,  The Nature of Suffering and the Goals of Medicine. Oxford University Press 2003Edge, R.S., Groves, J.R., (2006) Ethics of Health care. Thomson Delmar Reading, New York.Macintyre, A., (2004) Ztráta ctnosti. Oikúmené, Praha.Sokol, J.  Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Portál 2003Sokol, J. (2010) Etika a život. Vyšehrad, PrahaTugendhat, E., (2004) Přednášky o etice. Oikúmené, Praha. Clive S. Lewis: Svědectví o zármutkuPhilippe Ariés: Dějiny smrtiNorbert Elias: O osamělosti umírajících  

Požadavky

Aktivní účast

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.MUDr. ThLic. Jaromír Matějek, Ph.D., Th.D.