Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství v oblasti podpory zdraví (CVOL22)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL22 - Poradenství v oblasti podpory zdraví, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty se zásadami a postupy poradenství v oblasti podpory zdraví.

Sylabus

Metodika poradenství v oblasti podpory zdraví a prevence nemocíBehaviorální přístupy k poradenstvíSpolupráce a vztah poradce - klient, komunikace, výchova klientaVhodné intervenční strategie v poradenstvíProgram změn chování v oblasti pohybové aktivity, dohoda o spolupráciPoradenství v oblasti výživy, současná výživová doporučeníOrientační hodnocení výživy, nácvik poradenského rozhovoruVýživové poradenství u těhotných a kojících žen (kazuistiky, práce ve  skupinách)Úloha lékaře v odvykání kouřeníKrátká intervence v ordinaci praktického lékařePoradenství zaměřené na psychoaktivní látky a informační technologie            Současné výzkumy a  doporučené strategie u VŠ studentů, sebehodnoceníPoradenství v oblasti stresu (diagnostické nástroje, nácvik  poradenského rozhovoru)Zvládání stresu a prevence vyhoření u zdravotníky

Literatura

Podpora zdraví - http://www.szu.cz/tema/podpora-zdraviKurz Podpora zdraví - Program akreditovaného vzdělávacího kurzu pro nelékařská zdravotnická povolání dle zákona č. 96/2004 Sb. "Podpora zdraví." - http://www.szu.cz/kurz-podpora-zdravi-1Efektivní strategie podpory zdraví, SZÚ, 2013 - http://www.szu.cz/efektivni-strategie-podpory-zdraviMetodické postupy v poradenství -  http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/poradny-podpory-zdravi.Dostálová, J., Dlouhý, P., Tláskal, P.: Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR. Společnost pro výživu, 2012 - http://www.vyzivaspol.cz/ rubrika-dokumenty/. Životní styl. Program antistresové intervence pro studenty vysokých škol. Studentská poradna 3.LF UK v  Praze (http://www.szu.cz/   poradna/uspesnystudent/). Poradenská centra pro veřejnost. Národní síť podpory zdraví, o.s. - http://www.nspz.cz.Doporučené postupy Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku - http://www.slzt.cz.Krátké intervence. SZÚ, Národní síť podpory zdraví, Praha 2010 - www.kratkeintervence.cz. Manuál prevence v lékařské praxi.VII: Doporučené preventivní postupy v primární péči. Kouření - http://sweb.cz/centrumprev/.Králíková, E. a kol. Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba. ADAMIRA, 2013. 

Požadavky

Podmínkou k absolvování kurzu je aktivní účast na seminářích (min. 80%) při nácviku poradenského rozhovoru, práce s vlastní zkušeností v oblasti životního stylu, skupinová práce.

Garant

Doc. MUDr. Dagmar Schneidrová, CSc.