Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poruchy vnitřního prostředí a metabolismu u kriticky nemocných (CVOL2671)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOL2671 - Poruchy vnitřního prostředí a metabolismu u kriticky nemocných, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je studenta do hloubky naučit patofyziologii, diagnostiku (vč. Stewart Fenclova přístupu) a terapii poruch vnitřního prostředí. Výuka probíhá formou problémově-orientovaných teoretických seminářů v kombinaci s výukou u lůžka na resuscitačním oddělení KAR.

Sylabus

1. Acidobazická rovnováha I. (teorie, klasický dánský model)2. Acidobazická rovnováha II. (řešení praktických příkladů dle dánského modelu)3. Acidobazická rovnováha III. (teorie, model elektroneutrality plasmy dle Stewarta a Fencla)4. Acidobazická rovnováha IV. (řešení příkladů z praxe dle Stewart-Fenclova modelu)5. Acidobazická rovnováha V. (extrémní situace: hypotermie, hemodiluce, iontové změny - příklady z praxe)6. Fyziologie regulace metabolismu vody a iontů, možnosti monitorace (regulace efektivní osmolality a množství Na+ v těle, iontové bilance, frakční exkrece) 7. Hyperosmolární stavy v praxi (teorie a kazuistiky)8. Hypoosmolární stavy v praxi (teorie a kazuistky)9. Poruchy metabolismu u kriticky nemocných I. (metabolická a endokrinní (mal)adaptace na akutní stres)10. Poruchy metabolismu u kriticky nemocných II. (problematika hyperglykémie a intenzifikované inzulinoterapie, inzulín-dependentní diabetiik v intenzivní péči - jak ho převést z i.v. na s.c. inzulín)11. Poruchy metabolismu u kriticky nemocných III.: (problematika prolongovaného kritického stavu, endokrinní pozadí, muscle-wasting sy, anabolické strategie)12. Umělá výživa I. (stanovení energetický výdej, kalorický cíl, potřeba živin)13. Umělá výživa II. (substráty a formule vč. farmakonutrientů, přístupy)14. Umělá výživa III. (praxe umělé výživy, monitorování, komplikace a jejich řešení)15. Panelová diskuse, zápočet

Literatura

A. Jabor a kol.: Vnitřní prostředí, Grada 2008, ISBN 978-80-247-1221-5

Garant

MUDr. František Duška, Ph.D.