Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Embryologie člověka s klinickým zaměřením (CVOLEC0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOLEC0 - Embryologie člověka s klinickým zaměřením, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit znalosti embryologie s důrazem na jejich praktické využití v klinické praxi. Důraz je proto kladen na kritické periody, příčiny a popis nejčastěji se vyskytujících vývojových vad.

Sylabus

1. Časný vývoj zárodku (gastrulace segmentace) Vývoj skeletu a končetin, vývojové vady způsobené vitamínem A a thalidomidem. Vývoj tělních dutin , mesenterií a bránice.2. Vývoj faryngových oblouků a obličeje. Rozštěpové vady obličeje.3. Vývoj kardiovaskulárního systému, kritické periody, nejčastější vývojové vady.4. Vývoj trávicího systému.5. Vývoj močopohlavního systému. Vrozené vývojové vady.6. Vývoj centrálního a periferního nervového systému. Kritické periody, nejčastější vady.7. Vývoj respiračního systému. Kritické periody, stadia vývoje plic. Placenta a plodové obaly.

Literatura

Moore, L., Persaud, T.V.N. Zrození člověka, 1. české vydání, ISV Praha, 2002

Požadavky

Předmět končí zápočtem. Pro jeho udělení je kromě presence nutné vypracovat seminární práci.

Garant

MUDr. Eva Maňáková, Ph.D.