Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kognitivně behaviorální přístupy ke zvládání stresu u studentů a zdravotníků (CVOLKB0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOLKB0 - Kognitivně behaviorální přístupy ke zvládání stresu u studentů a zdravotníků, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s kognitivně behaviorálními přístupy ke zvládání stresu a prevence syndromu vyhoření a nácvik poradenských dovedností na základě vlastních zkušeností.

Sylabus

1) Přehled výzkumů z oblasti akademického a zkouškového stresu, kazuistiky z poradenské praxe, sebehodnocení prostřednictvím dotazníků, program antistresové intervence pro studenty VŠ na webových stránkách 3.LF UK.2) Behaviorální přístupy v poradenství zaměřeném na zvládání stresu, sebehodnocení prostřednictvím dotazníků, stanovení kontraktu a cílů poradenského procesu, nácvik poradenského rozhovoru.3) Stanovení rizikového chování v oblasti životního stylu, sebehodnocení prostřednictvím dotazníků, stanovení cílů ke změně rizikového chování, nácvik poradenského rozhovoru.4) Organizace, plánování, efektivní využití času, efektivní studijní styl, sebehodnotící dotazníky, relaxační metody, práce ve skupině.5) Kognitivní přístupy ke zvládání zkouškového stresu a úzkosti, kognitivní restrukturace (práce s myšlenkami, představami, postoji), práce ve skupině.6) Strategie zvládání sociální úzkosti, asertivní jednání, komunikace s agresivním jedincem, práce ve skupině. 7) Prevence stresu a vyhoření u lékařů, syndrom vyhoření (příčiny, projevy, důsledky), edukační program pro lékaře.

Literatura

Stres, Zkoušková úzkost. Program antistresové intervence pro studenty vysokých škol. Studentská poradna 3.LF UK v  Praze (http://www.szu.cz/   poradna/uspesnystudent/).Metodické postupy v poradenství -  http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/poradny-podpory-zdravi.Poradenská centra pro veřejnost. Národní síť podpory zdraví, o.s. - http://www.nspz.cz.A. Kallwass: Syndrom vyhoření v práci a osobním životě. Portál, 2007.Kahn, N.B.: Jak efektivně studovat a pracovat s informacemi. Portál, Praha 2001. Křivohlavý, J.: Jak neztratit nadšení. Grada Publishing, 1998. Praško, J., Prašková, H.: Proti stresu krok za krokem. Grada Publishing, 2001. Schneidrová, D.: K současným výzkumným a terapeutickým přístupům ke zkouškové úzkosti. Československá psychologie, 2002, ročník XLVI, číslo 4, s. 369- 376. 

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na výuce (min. 80%).

Garant

Doc. MUDr. Dagmar Schneidrová, CSc.