Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní odpovědnost ve zdravotnictví (CVOLPOZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOLPOZ1 - Právní odpovědnost ve zdravotnictví, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jednosemestrální kurz, vyhlašovaný v letním i zimním semestru, se odehrává během tří setkání. Během prvního setkání dostanou studenti základní informace o různých typech právní odpovědnosti formou intenzivního školení, zaměřeného na praktické problémy. Současně jsou studenti rozděleni do dvojic, každé je přidělena modelová kazuistika, přičemž jeden ze studentů bude mít za úkol sehrát roli stěžovatele či žalobce a druhý roli adresáta stížnosti či žalovaného. Při druhém setkání bude úkolem "žalobců" představit na základě získaných informací svůj postup, přičemž pro třetí setkání si "žalovaní" připraví kroky na svou obranu. V průběhu "vedení sporu" lektor poskytuje studentům dodatečné informace a koriguje jejich postup. Úkolem studentů není připravit perfektní žalobu, trestní oznámení či obhajobu, ale spíše si vyzkoušet práci s právním předpisem a seznámit se s řešením praktických obtíží spojených s účastí v právním sporu.

Sylabus

První setkání: Úvodní přednáška, seznámení s kazuistikamiDruhé setkání: Prezentace žalob a stížnostíTřetí setkání: Prezentace obhajob, závěrečné vyhodnocení

Literatura

Císařová, D., Sovová, O.: Trestní právo a zdravotnictví. Praha, 2004.Stolínová, J., Mach, J.: Právní odpovědnost v medicíně. Praha, 1998.Štefan, J., Mach, J.: Soudně lékařská a medicínsko-právní problematika v praxi. Praha, 2005. Zákon o péči o zdraví liduObčanský zákoníkObčanský soudní řádTrestní zákonTrestní řád

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast na setkáních a "good faith effort" při práci s předloženou kazuistikou a právním předpisem.

Garant

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D.