Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Supervize (CVOLSU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVOLSU2 - Supervize, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětuReflexe klinické praxe v rámci supervize vede studenta k získávání těchto základních dovedností a znalostí:Student dovede: spolupracovat při vytváření supervizního kontraktu; nalézat situace (zakázky), s kterými přichází do supervize; pracovat na formulaci zakázky pod vedením supervizora; pracovat pod vedením supervizora na splnění zakázky; být otevřený vůči zpětné vazbě, rozpoznat užitečnost zpětné vazby pro svou práci; využívat reflexi a získanou zpětnou vazbu pro rozvoj vlastních odborných kompetencí v ošetřovatelské praxi; aktivně spolupracovat v supervizní skupině; poskytovat zpětnou vazbu supervizorovi a supervizní skupině; využívat supervizi při řešení složitých případů klientů; využívat supervizi při obraně vůči stresu a emocionální zátěži (prevence syndromu vyhoření); identifikovat svá silná a slabá místa, provádět sebereflexi; průběžně vyhodnocovat splnění cílů supervize.

Sylabus

ZSPojem, definice supervize a možnosti jejího uplatnění v pomáhajících profesích - praktická aplikace supervize v kontextu ošetřovatelství a zdravotně-sociální oblasti. Hranice supervize a její přesahy (koučing, mentoring, tutoring, poradenství, terapie). Etické aspekty supervizeKontrakt a smlouva o supervizi. Funkce supervize - podpůrná, kontrolní a rozvojová supervize. Supervizní práce s vynořujícími se tématy a zakázkami.Formy supervize Individuální supervize a skupinová supervize. Případová supervize - Balintovská skupina. Týmová supervize Managerská supervize, supervize jako součást řízení lidských zdrojů. Supervizní práce s vynořujícími se tématy a zakázkami.LSTeoretické koncepty, techniky a základní přístupy v supervizi. Supervizní práce s vynořujícími se tématy a zakázkami.Struktura supervizního rozhovoru. Supervizní práce s vynořujícími se tématy a zakázkami.Klinická supervize-firemní kultura, klíče k úspěchu a rizika související se zavedením supervize do organizace. Supervizní práce s vynořujícími se tématy a zakázkami.

Literatura

HAWKINS, P.; SHOHET, R. Supervize v pomáhajících profesích. 1. vyd. Přel. Hartlová, H. Praha: Portál, 2004. Přel. z anglického originálu Supervision in the helping professions (second edition), Open University Press, Buckingham, 2000. 202 s. ISBN 80-7178-715-9.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. 2. vyd. Praha: Portál, 2006. 148 s. ISBN 80-7367-181-6.Doporučená studijní literatura:CARROLL, M.; THOLSTRUP, M. Integrativní přístupy k supervizi. 1. vyd. Přel. Kožnarová, J. Praha: Triton, 2004. Přel. z anglického originálu Integrative Approaches to Supervision. Jessica Kingsley Publishers Ltd., 2001. 280 s. ISBN 80-7254-582-5.KŘÍVOHLAVÝ, J., PEČENKOVÁ, J. Duševní hygiena zdravotní sestry. Praha: Grada. 2004. ISBN 80-247-0784-5.PAČESOVÁ, M. Lékař, pacient a Michael Balint. Praha: Triton, 2004. ISBN 80-7254-491-8.ŠIMEK, A. Supervize - kasuistiky. Praha: Triton, 2004. ISBN 80-7254-496-9.WHITMORE, J.: Koučování. Rozvoj osobnosti a zvyšování výkonnosti. Praha: Management Press, 2004, str. 184, ISBN 80-7261-101-1.

Požadavky

80% aktivní účast studenta na výucePředmět se ukončuje kolokviem a předložením vypracovaného portfolia a vypracováním a úkolů v rámci samostudia, orientovaných na vybranou problematiku k tématu supervize v ošetřovatelské praxi a pomáhajících profesích  .

Garant

Mgr. Milena Vaňková