Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství I. (CVSE1P0006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE1P0006 - Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství I., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s náplní oboru hygiena a epidemiologie. Důraz bude kladen na problematiku nemocniční hygieny, dezinfekci, sterilizaci a prevenci nozokomiálních nákaz. Cílem je, aby studenti získali nejen potřebné teoretické znalosti, ale také si osvojili dovednosti, nezbytné pro práci ve zdravotnictví a ochranu před vznikem a šířením infekce. Dále se obeznámí se základy ekologie. 

Sylabus

Úvod do předmětu: hygienická propedeutika. Definice, koncepce a stručná historie oboru hygiena. Vztah hygieny k ostatním lékařským oborům. Současné legislativní a organizační zajištění oboru hygiena v ČR.Hygienická problematika zdravotnických zařízení.  Úkoly nemocniční hygieny. Hlavní rizika zdravotnických zařízení (pro pacienty, personál i návštěvníky). Hygienické požadavky na zdravotnická zařízeníFyzikální, chemické a biologické faktory ve zdravotnických zařízeních. Přehled faktorů významných z hlediska ovlivnění zdraví. Požadavky na zásobování vodou a odvádění /likvidaci odpadních vod; odstraňování odpadů. Požadavky na vytápění, větrání, mikroklimatické podmínky, hluk, osvětlení apod.Desinfekce a sterilizace.  Základy a způsoby sterilizace, dezinfekce, dezinfekce vyššího stupně a mechanické očisty. Hlavní skupiny dezinfekčních prostředků. Provozní řády zabezpečení protiepidemickému režimu. Legislativní požadavkyNozokomiální nákazy. Definice a rozdělení nozokomiálních nákaz - specifické, nespecifické, endogenní, exogenní. Cesty přenosu, hlavní původci, rizikové faktory, specifická a nespecifická vehikula. Možnosti prevence.Hygiena životního prostředí, základy ekologie. Životní prostředí a zdraví - faktory abiotické  a biotické. Vývoj ekosystémů - sukcese, klimax, stabilita ekosystémů. Obecná problematika ovzduší - složení a hlavní škodlivé příměsi a jejich zdravotní rizika. Princip skleníkového efektu a hlavní skleníkové plyny. Smog - druhy, jejich vznik a důsledky na lidské zdraví. Globální ekologické problémy z hlediska možných zdravotních rizik. Kladné a záporné vlivy globálních problémů na lidskou populaci. Voda - hlavní zdroje jejího znečištění a rizika pro lidské zdraví. Princip kumulace cizorodých látek ve vyšších stupních potravní pyramidy včetně člověka. Problematika "trvale udržitelného rozvoje". Skládky, rekultivace krajiny. Čistírny odpadních vod. Alergogenní rostliny. Nemoci přenášené klíšťaty. Ekotoxikologie - bioindikátory

Literatura

Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 s.Bencko a kol.: Hygiena. Učební texty k seminářům a praktickým cvičením. UK Praha, 2002.Milan Tuček a kol.: Hygiena a epidemiologie. Karolinum, 2012Göpfertová D., Pazdiora P., Dáňová J.: Epidemiologie(obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí). Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, Karolinum, Praha, 2006.Melicherčíková V.: Sterilizace a desinfekce ve zdravotnictví. Grada Publishing, Praha, 1998.Podstatová H. Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. EPAVA, Olomouc, 2002

Požadavky

 Předmět je ukončen zápočtem v letním semestru, požadavkem k jeho získání je účast na exkurzi v ÚČOV Praha nebo v krematoriu Strašnice v LS, pokud se student nemůže exkurze zúčastnit, pak alternativně napíše esej s diskuzí na téma prostředí a zdraví v rozsahu 4-5 s.  Zápočet zapisuje RNDr. Sylva Rödlová, Ph.D nebo prof. MUDr. Milena Černá, CrSc. Informace o exkurzích jsou v aplikaci Výuka. 

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.MUDr. Jana Dáňová, Ph.D.Prof. MUDr. Milena Černá, DrSc.