Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a humanitní základy medicíny II. (CVSE2P0032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE2P0032 - Etika a humanitní základy medicíny II., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout:1. Biologický vhled do problematiky počátku lidského života2. Seznámení s nejpoužívanjšími technologiemi (IVF+ET, SCNT, reprodukční klonování, iPS, etc.)3. Seznámení se s posledním vývojem v oboru (přednášky jsou neustále aktualizovány)4. Seznámení se s platnou legislativou v ČR a ve světě5. Etickou rozvahu celé věci, seznámení se se všemi existujícími argumenty "pro" a "proti"

Sylabus

Přednášky:1. Reprodukční a terapeutické klonování. Biologie a etika. 2. Asistovaná reprodukce od roku 1978 po současnost. Darování gamet.3. Asistovaná reprodukce II. Legislativa. Výhledy do budoucnosti. 4. Embryonální kmenové buňky od roku 1998 po současnost.  Semináře:1. Lidské embryo a jeho status.2. Lidské embryo a čtyři principy lékařské etiky. Právo na "open future", otevřenou budoucnost.

Literatura

Strachan, T., Read, A., (2010) Human Molecular Genetics. 4th. ed. Garland ScienceLarsen, W.J., (2008) Human Embryology. 4th ed.Churchill LivingstoneGilbert, S., Tyler, A.S., Zackin, E., (2005) Bioethics and New Embryology.  WH Freeman and Sinauer AssociatesSinger, P.A., Viens, A.M., (eds.) (2008) The Cambridge Textbook of Bioethics. Cambridge University Press.

Požadavky

Znalost informací z biologie počátku lidského života, znalost jednotlivých (a nejzákladnějších)  technologií, znalost základních argumentů pro a proti.  

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.