Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biostatistika (CVSE2P0036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE2P0036 - Biostatistika, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na seznámeni studentů s principy použití matematicko-statistických metod v medicíně. Vysvětluje principy statistické indukce, základní statistické metody a interpretací výsledků statistických analýz běžně používaných v lékařské literatuře. Tyto znalosti jsou základem pro správné pochopení principů mediciny založené na důkazu (evidence based medicine).

Sylabus

Sylabus předmětu BIOSTATISTIKA pro třetí semestr 3.LF UKPŘEDNÁŠKY 1.      Úvod do biostatistiky-          Co je to statistika, význam statistiky ve zdravotnictví, popisná a induktivní statistika.-          Základní principy používané v matematické statistice etapy statistického šetření, základní soubor a výběr.-          Typy veličin analyzovaných prostředky matematické statistiky.-          Co je rozložení těchto veličin a různé typy rozložení.-           Základní popisné charakteristiky.2.      Odhady a testy-          Bodové i intervalové odhady. Testování hypotéz. Principy statistických testů a jejich interpretace.-          Základní statistické modely porovnání průměrů. Neparametrické testy.-          regresní analýza, korelace, základy analýzy kontingenčních tabulek.-          Zmínka o dalších statistických modelech: mnohorozměrná analýza, cenzorovaná data.3.      Statistické nástroje pro epidemiologii-          Kontingenční tabulky a nástroje jejich analýzy - c2, Fisherův , McNemarův a Mantel-Haenszel test.-          Základní typy studií používané v epidemiologii a jejich matematický  model. křížový poměr, relativní riziko a další charakteristiky  v průřezové, kohortové a 'případ-kontrola' studii, omezená použitelnost jednotlivých charakteristik.-          Hodnocení diagnostických, screeningových testů (sensitivita a specificita).4.      Rušivé vlivy a representativnost-          Matematické nástroje pro plánování studií, representativnost výběru.-          Rušivé faktory a jejich kontrola (vyloučení rušivých vlivů).-          Stratifikace a standardizace pro správnou interpretaci získaných výsledků.-          Základní informace o dalších používaných metodách (např. logaritmicko-lineární modely, logistická regrese, analýza přežití).PRAKTICKÁ CVIČENÍ

Literatura

LiteraturaB.Procházka: Biostatistika pro lékaře - principy základních metod a jejich interpretace. Karolinum, Praha 1999, ISBN 80-7184-987-1.V Tisku:B.Procházka: Biostatistika pro lékaře - principy základních metod a jejich interpretace s využitím statistického systému R. LF3 UK, Karolinum, Praha 2014, ISBN 978-80-246-2782-3.B.Procházka: Biostatistika do kapsy pro lekaře. LF3 UK, Karolinum, Praha 2014, ISBN 978-80-246-2783-0.Další texty: J.Hendl:  Základní teorie,metody a aplikace. Portál, Praha 2012 J.Zvárová: Základy statistiky pro biomedicínské obory. Karolinum, Praha 1998. V.Bencko, K.Hrach, M.Malý, P.Pikhart, J.Reissigová, Š.Svačina, M.Tomečková, J.Zvárová: Statistické metody v epidemiologii. Karolinum, Praha 2003. P.Kasal, Š.Svačina a kolektiv: Lékařská informatika. Karolinum, Praha 1998. K.Zvára: Biostatistika. Karolinum, Praha 1998. M.Meloun, J.Militký: Statistické zpracování experimentálních dat. Plus s.r.o., Praha, 1994.

Garant

RNDr. Bohumír Procházka, CSc.RNDr. Marek Malý, CSc.