Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a humanitní základy medicíny (CVSE3P0016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE3P0016 - Etika a humanitní základy medicíny, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V návaznosti na paralelní moduly jsou studenti obeznámeni s eticky zajímavými kasuistikami a v rámci seminářů se cvičí v řešení jednotlivých sporných případů. tato řešení vychází z teoretických znalostí získaných v rámci přednášek.

Sylabus

V třetím ročníku je plánováno 5 přednášek a 7 seminářů. Témata přednášek jsou tato:Dříve vyslovená přáníProjekt lidského genomuGenové terapie. Genetika a syntetika.ÚIvod do filosofie vědy.Témata seminářů jsou tato:Mauer: Etika a psychologieVácha: Genové terapieProkop: Ekonomie a etikaKönigová: Etika a popáleninová medicínaMatějek: Eutanázie a Smrt na přáníMatějek: Etika pediatrieMatějek: Dříve formulovaná přání

Literatura

Základní studijní literaturaTřetí ročník 2012Aries, P., (2008) The Hour of Our Death. Vintage Books. New York.Dorff, E.N., (2003) Matters of Life and Death. The Jewish Publication Society, Philadelphia.Edge, R.S., Groves, J.R., (2006) Ethics of Health care. Thomson Delmar Reading, New York.Kübbel-Rossová, K.,  O smrti a umírání Lock, M., (2002) Twice Dead. Organ Transplants and the Reinvention of Death. University of California Press, Berkeley.Mepham, B., (2008) Bioethics. An Introduction for the Biosciences. Oxford University Press, Oxford.Munzarová, M.,  Euthanasie, nebo paliativní péče?Pierce, J., Randels, G., (2010) Contemporary Bioethics. Oxford University Press, Oxford. Plomin, R., (2001) Behavioral Genetics. Worth Publishers and W.H. Freeman and Company.Pozgar, G.D., (2005) Legal and Ethical Issues for Health Professionals. Jones and Bartlett Publishers.Richerson, P.J., Boyd, R., (2006) Not By Genes Alone. The University of Chicago Press, Chicago and London.Singer, P.A., Viens, A.M., (2008) The Cambridge Textbook of Bioethics. Cambridge University Press, Cambridge.Steinbock, B., (2009) The Oxford Handbook of Bioethics. Oxford University Press. OxfordSvatošová, M.,  Hospic a umění doprovázet Tauber, A.I., (2005) Patient Autonomy and the Ethics of Responsibility. The MIT Press, Cambridge.

Požadavky

 Předmět je zakončen psaným zápočtovým testem na principu mnohočetného výběru.  Otázky pro 3. ročník, léto 20131.      Dříve vyslovená přání: úvod, historie, princip autonomie2.      Living will3.      Health Care Decision Maker4.      Výhody a možné nevýhody dříve vyslovených přání5.      Zákon o zdravotních službách Sbírka zákonů č. 372 / 2011 a dříve vyslovená přání6.      Pacient v PVS a dříve vyslovená přání. Nejznámější kasuistiky.7.      Futilní léčba. Eutanázie a dystanázie. Paliativní léčba8.      Dříve vyslovená přání a eutanázie. "Ponechání zemřít" (letting die).9.      Projekt lidského genomu. Biologická podstata. Velikost, počet genů, historie, HGP a Celera Genomics10.  Lidský genom: otázky patentování genů. Co by pojišťovny a zaměstnavatelé měli a co neměli vědět11.  Lidský genom a neudržitelnost rasismu. Svante Pääbo a genom neandertálce.12.  Genom šimpanze a ostatních organismů. Podobnosti a rozdíly s genomem člověka. Multiregionální model a "out of Africa"13.  ELSI. Obavy z novodobé eugeniky. Obavy z diskriminace. Výhledy do budoucnosti.14.  Jedinečnost genetických chorob. Principy poradenství lékařské genetiky15.  Příklady chorob s autosomálně dominantní dědičností: Huntingtonova choroba16.  Huntingtonova choroba. Etické otázky, možnost testování, kasuistiky.17.  Příklady chorob s autosomálně recesivní dědičností: srpkovitá anémie.18.  Případ Tuskegee.19.  Genové terapie. Úmluva o lidských právech a biomedicíně a genové terapie20.  Biologie genových terapií. Ex vivo a in vivo. Rozdíly mezi "engineering" a "genetic engineering"21.  Nejslavnější kasuistiky: Jesse Gelsinger, Paul Vetter22.  Genové terapie zárodečných buněk: argumenty pro a proti. Hranice mezi terapií a vylepšením. Rekreační genetika. Obavy z genetického dopingu.23.  Gen-etika a synt-etika. GMO. Případ Mycoplasma laboratorium.24.  Vliv genů na chování. Případ Bayout. Behaviorální genetika a evoluční psychologie25.  Etické aspekty psychotraumatu26.  Etika a popáleninová medicína. Hirošima.27.  Münchhausenův syndrom28.  Etika a pediatrie. Specifické postavení dítěte29.  Lékařská etika a ekonomie30.  Financování zdravotnictví, pojišťovny, popaltky a další ekonomické otázky. Nemocnice a hospicová zařízení.  

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.