Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství V. (CVSE5P0042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE5P0042 - Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství V., 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky posluchačů je podání zevrubných informací, které se týkají pracovnělékařské problematiky. Studenti budou seznámeni s identifikací a hodnocením expozice chemickým, fyzkálním, biologickým a psychickým faktorům při práci, s bezpečností a ochranou zdraví při práci a s prevencí v pracovním lékařství.Hluk a vibrace, jejich měření a hodnocení v pracovním prostředí. Měření a hodnocení lokální svalové zátěže a pracovních poloh. Prachy a aerosoly, jejich měření a hodnocení v pracovním prostředí. Hodnocení elektromagnetického a ionizujícího záření. Měření a hodnocení světelné pohody na pracovišti. Měření a hodnocení faktorů rozhodných pro tepelnou pohodu při práci. Energetický výdej při práci.Kategorizace práce. Důsledky nedodržování hygienických předpisů na pracovišti. Zdravotní rizika při práci v některých odvětvích ekonomické činnosti (hornicví, kovoprůmysl, zdravotnictví, zemědělství). Zdravotní rizika při pobytu a práci v zahraničí. Ověřování podmínek vzniku nemocí z povolání. Pracovnělékařské služby.

Literatura

Kolektiv autorů: Prevence v pracovním lékařství, 1. vyd. Praha: Nadace Cindi, 3. LF UK, 2010, 181 s.Kolektiv autorů: Pracovní lékařství. Základy primární pracovnělékařské péče, NCO NZO Brno, 2005, 338 s.Kolektiv autorů: Analýza rizik při práci, SZÚ Praha, Fortuna, 2001, 132 s.

Garant

doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.Doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc.