Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortopedie (CVSE5P0047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE5P0047 - Ortopedie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Primárním cílem předmětu je podání komplexního přehledu ortopedických onemocnění a posttraumatických stavů pohybového aparátu vyžadujících léčbu.Sekundárním cílem je prezentovat typickou klinickou syndromologii, fyzikální vyšetření a diagnostiku těchto stavů zobrazovacími metodami.Terciálním cílem je vysvětlit indikace konzervativní a operační léčby a způsob plánování jednotlivých operačních výkonů.Kvartérním cílem je seznámit studenty s provedením jednotlivých léčebných výkonů.

Sylabus

1. Historie ortopedie a traumatologie2. Diagnostika ortopedických a traumatologických onemocnění3. Vývojová dysplázie kyčelního kloubu4. Další onemocnění kyčelního kloubu v dětském věku5. Neuroortopedie dětského věku6. Operační řešení vrozených ortopedických vad7. Skoliózy8. Degenerativní onemocnění páteře9. Tumory páteře10. Low back pain11. Entezopatie12. Artróza a endoprotetika13. Rekonstrukční výkony na kyčelním kloubu14. Tumory kostní15. Infekce v ortopedii16. Ortopedická protetika17. Asepse a operační sál18. Zlomeniny v dětském věku19. Komplikace zlomenin v dětském věku20. Polytrauma v dětském věku21. Poranění horní končetiny22. Poranění páteře23. Poranění míchy a spinální program24. Zlomeniny pánve a acetabula25. Zlomeniny proximálního femuru26. Poranění v oblasti kolena27. Poranění hlezna a nohy28. Zlomeniny dlouhých kostí29. Otevřené zlomeniny30. Komplikace léčení zlomenin

Literatura

. Gallo a kol.: Ortopedie pro studenty lékařských a zdravotnických fakult. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2011, ISBN 978-80-244-2486-6K. Koudela a kol.: Ortopedická traumatologie. 1. vyd., Karolinum, 2002K. Koudela a kol.: Ortopedie. 1. vyd., Karolinum, 2004A. Sosna a kol.: Základy ortopedie. 1. vyd., Triton, 2001J.C. Adams, D.L. Hamblen: Outline of Orthopaedics. 13th ed., Churchill Livingstone, 2001R. Anwar, K. Thuson, S.A. Khan: Classification and Diagnosis in Orthopaedic Trauma. Cambridge, 2008D.J. Dandy, D.J. Edwards: Essential Orthopaedics and Trauma. 5 th ed., Churchill Livingstone, 2009T. Duckworth, C.M. Blundell: Orthopaedics and Fractures. 4 th ed., Wiley-Blackwell, 2010J.A. Elstrom, W.W. Virkus, A.M. Pankovich: Handbook of Fractures. 3rd ed., McGraw-Hill, 2006R. McRae: Practical Fracture Treatment. 4rd ed., Churchill Livingstone, 2002

Požadavky

Podmínky udělení zápočtů za výuku ortopedie a traumatologie pohybového aparátu:5. ročník Zápočet je udělen:1. sonografické ambulance a noční služby,2. doporučujeme absolvovat 5 seminářů s prezentací konkrétních pacientů s onemocněním týkajícím se tématu semináře,3. v případě nesplnění podmínek po absolvování náhradní individuální klinické stáže po předchozí domluvě s vedoucím učitelem kurzu.6. ročníkKolokvium (tzv. podzápočet) je uděleno:1. po absolvování 80 % v rozvrhu předepsaných stáží, semináře jsou nepovinné,2. v případě nesplnění této podmínky po absolvování náhradní individuální klinické stáže po předchozí domluvě s vedoucím učitelem kurzu.

Garant

prof. MUDr. Martin Krbec, CSc.doc. MUDr. Valér Džupa, CSc.