Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurobehaviorální vědy - Neurologie (CVSE5P0053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE5P0053 - Neurobehaviorální vědy - Neurologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti neurologie, které student získal ve 3. (propedeutika) a 4. ročníku (Kurz CNS, Modul II.C) se v 5. ročníku aplikují při vyšetřování nemocných se zaměřením na nozologické jednotky. Cílem je, aby student uměl usuzovat při správném zařazení chorobného stavu do jedné z 9 níže uvedených kategorií a dále se vyznal v přínosu pomocných vyšetřovacích metod.

Sylabus

Výuka je zaměřena na třídění nemocných v 9 základních nozologických okruzích: Cerebrovaskulární onemocnění mozku a míchy, Zánětlivá onemocnění, Poruchy vědomí (vigilita, spánek, epilepsie), Neuromuskulární onemocnění, Autoimunitní onemocnění, Demence a poruchy vyšší nervové činnosti, Neuroonkologie, Vertebrogenní poruchy, Toxická postižení nervového systému. Druhou polovinu kurzu tvoří využití elektrofyziologických metod (EEG, EMG, Evokované potenciály), likvorologie a zobrazovacích metod v konečné diagnostice. V klinických konferencích se probírá systematika hlavních nozologických jednotek, na seminářích kliniky vybraná témata, odlišná v jednotlivých semestrech.

Literatura

Ambler Z. Základy neurologie. Galén, 2006, PrahaNevšímalová, S, Růžička E, Tichý J. Speciální neurologie. Galén, PrahaKeller O, Jedlička. Speciální neurologie. Galén, 2003, PrahaWaberžinek G. Obecná neurologie. Speciální neurologie.Mumenthaler M, Mattle H. Neurologie. Grada, 2001, Praha

Požadavky

MODUL NEUROBEHAVIORÁLNÍCH VĚD - NEUROLOGIE - CNBENE25 Podmínky zápočtu z Neurologie - 5. ročník, Skupinové stáže klinické + z pomocných vyšetření + konference (= přednášky) + seminářeV souladu s příkazem děkana č.6/2006 je účast na stážích a praktických cvičeních povinná.Prezence na klinických seminářích a konferencích vyžadována není, ale přednesená látka se považuje za vyloženou a konzultace z této látky nebudou poskytovány. Výuka končí zkouškou z praktických dovedností, provedenou u posledního vyučujícího asistenta. Tento zápočet se všemi předchozími je podmínkou státní rigorozní zkoušky z Neurobehaviorálních oborů Nahrazování možné vyjímečně - s jinou studijní skupinou.

Garant

prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc.