Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (CVSE5P0055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVSE5P0055 - Klinická biochemie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit roli laboratorní medicíny jako součást péče o nemocného. Rozborem klinických případů se naučit vnímat výsledek laboratorního testu jako pravděpodobnostní charakteristiku se specifickým použitím s ohledem na klinickou situaci a stav pacienta a uplatňovat principy racionální indikace.

Sylabus

Oba semestry (letní a zimní semestr) pro akademický rok 2013/2014Úvodní celoročníková přednáška v rozsahu 2 hodin (pouze v českém jazyce)1. Racionalita a etika laboratorního vyšetřování (1 hodina)2. Diagnostická efektivita laboratorního testování (1 hodina)Semináře1. denRacionalita a etika laboratorního vyšetřování se zaměřením na klinickou biochemii; Diagnostická efektivita laboratorního testování (praktický rozbor celoročníkové přednášky)Požadavkové a výsledkové listy, práce s nálezem, práce s referenčními mezemi a cut-off hodnotamiAcidobazická rovnováhaMetabolismus a regulace minerálového hospodářství Metabolismus a regulace vodního hospodářstvíKlinická biochemie v intenzívní péči: sepse, zánět, zátěžové stavy2. den Akutní poškození ledvinChronické onemocnění ledvinKardiovaskulární rizikoAkutní koronární syndrom, chronické selhání srdceHepatopatieAkutní pankreatitida3. denOsteoporóza, metabolické onemocnění skeletu, muskulopatieDiabetes mellitus – diagnostika a monitorováníMonoklonální gamapatie.TyreopatieHypo- a hyperparatyreoidismusTest, rozbor výsledků testuCelkem 20 hodin výuky. Požadavky na udělení zápočtu:• 100% účast na seminářích• Úspěšné absolvování písemného testuAbsence na jednom výukovém dni bloku seminářů může být nahrazena vypracováním písemné práce po dohodě s garantem výuky klinické biochemie. Absence na 2 výukových dnech znamená nesplnění podmínek pro přistoupení k testu. Neúspěch v testu se řeší opakováním jiné varianty testu.prof. MUDr. Antonín Jabor, CSc.Garant výuky klinické biochemie v akademickém roce 2013/201420.9.2013

Literatura

1. Antonín Jabor, Janka Franeková: Principy interpretace laboratorních testů. Roche, Praha, 20132. Racek, J. a kolektiv: Klinická biochemie. 2. vydání, Praga, Galén, 2006.3. Kolektiv autorů (Ed. Antonín Jabor): Encyklopedie laboratorní medicíny pro klinickou praxi. Dostupné na www.enclabmed.cz po jednoduchém zaregistrování.

Garant

prof. MUDr. Antonín Jabor, CSc.