Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Embryologie a vývojová biologie (D0103034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0103034 - Embryologie a vývojová biologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o raném vývoji od gametogeneze po embryonální období a o zakládání tkání. Získání poznatků o vývoji orgánů a orgánových systémů lidského těla. Získání znalostí o molekulárních typech ve vývoji, ontogenezi, významu klonování v medicíně, kmenových buňkách a regenerativní medicíně, teratogenezi, apoptóze jako morfogenetickém ději a o státnutí.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů: Obecná embryologie: fertilizace, rýhování vajíčka, blastogeneze, implantace, vývoj embryoblastu, dvojvrstevný zárodečný terčík, trojvrstevný zárodečný terčík, notogeneze. Periodizace embryonálního a fetálního období a změny zevního tvaru zárodku a plodu. Vývoj tkáňových systémů a tělních dutin. Vývoj kosterního a svalového systému, vývoj končetin. Vývoj coelomu a bránice. Vývoj plodových obalů a placenty. Vývoj trofoblastu, plodové obaly, placenta, vícečetná těhotenství. Organogeneze kardiovaskulárního a lymfatického systému: vývoj srdce, artérií a vén, primitivní a fetální krevní oběh, oběhové změny při narození, vývoj lymfatických cév a orgánů. Organogeneze trávicího a dýchacího systému: vývoj obličeje, vývoj ústní a nosní dutiny, vývoj zubů, primitivní střevo a jeho vývoj, faryngové střevo, vývoj žláz připojených k trávicí trubici, vývoj dýchacích orgánů, stadia vývoje plic. Organogeneze močového a pohlavního systému: vývoj intermediálního mezodermu, pronefros, mesonefros, metanefros, definitivní ledviny, vývoj močových cest, vývoj varlat a vaječníků, vývoj mužských a ženských pohlavních cest, utváření zevních genitálií. Organogeneze nervového a endokrinního systému: neurulace, histogeneze neurální trubice, primární mozkové váčky, vývoj míchy a mozku, vývoj periferních nervů, vývoj endokrinních orgánů. Organogeneze smyslových orgánů a kůže: vývoj oka a ucha, vývoj čichového epitelu, vývojová stadia kůže. Molekulární aspekty vývoje: regulace genové exprese, transkripční faktory, buněčná signalizace a indukční faktory, molekuly buněčné adheze. Ontogeneze: základní pojmy a principy ontogeneze, replikace, pattern formation, morfogeneze, diferenciace a růst. Klonování v medicíně, jeho využití a perspektivy: reprodukční a terapeutické klonování. Kmenové buňky: základní vlastnosti kmenových buněk a jejich kultivace. Klasifikace kmenových buněk. Regenerativní medicína a její perspektivy. Apoptóza: morfogenetický význam programované buněčné smrti. Apoptóza versus nekróza. Regulace apoptózy, vnější a vnitřní dráha apoptózy. Teratogeneze: historie a základní pojmy teratogeneze. Zákony teratogeneze. Teratogeny biologické, chemické a fyzikální. Stárnutí: stárnutí jako vývojový proces, příčiny stárnutí, teorie stárnutí.

Literatura

Povinná literatura: Sadler, T.W.: Langmanova lékařská embryologie, překlad 10. vydání, Grada Publishing, Praha, 2011. Novotná B., Mareš J.: Vývojová biologie pro mediky, Karolinum, Praha, 2005. Nussbaum, R.L., McInnes, R.R., Huntington, F.W.: Klinická genetika, kap. 17, Triton, Praha, 2004. Doporučená literatura: Sadler, T. W.: Langman's Medical Embryology. 13th ed., Wolters Kluwer, 2015 (nebo starší vydání) Carlson, B. M.: Human Embryology and Developmental Biology. 5th ed., Elsevier 2014 Slack, J.: Essential Developmental Biology. 3rd ed., Wiley-Blackwell, 2013 Gilbert, S. F.: Developmental Biology. 10th ed., Sinauer, 2014 Pritchard, D. J., Korf, B. R.:Medical Genetics at a Glance. 3rd ed., John Wiley and Sons, 2013

Garant

MUDr. Jiří Uhlík, Ph.D.doc. RNDr. Jaroslav Mareš, CSc.