Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (D0103446)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0103446 - Biochemie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopení biochemického základu životních procesů a aplikace těchto znalostí v medicíně.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Vztah struktury a funkce v biochemii, princip výstavby proteinů z domén, principy proteomiky, priony, choroby způsobené poruchami ve skládání proteinů, mechanismy enzymových reakcí, proteiny imunitního a hemostatického systému, biosyntéza proteinů, glykoproteiny, lipoproteiny a proteiny extracelulární matrix, posttranslační modifikace proteinů, ribozymy. Metabolické dráhy: glykolýza, pentosová dráha, citrátový cyklus, metabolismus glykogenu a glykemie, syntéza a degradace mastných kyselin, oxidativní fosforylace, metabolismus cholesterolu a jeho transport, metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů, metabolismus nukleotidů, porfyriny a žlučová barviva. Mechanismy přenosu a zpracování signálu v buňkách: úloha MAP-kinasových kaskád a monomerní G-proteiny, receptory cytokinů, proteinové hormony, steroidní hormony, thyroidní hormony, hormony odvozené od aminokyselin, eikosanoidy, intracelulární signalizace vápníkem, hormonální regulace glykemie, hormonální regulace tukového metabolismu, mechanismus vidění. Biochemie orgánů: jater, srdce, plic, svalů, kosti, tukové tkáně, kůže. Biochemie na úrovni organismu: cirkadiánní rytmy, biochemie stárnutí.

Literatura

Ústav lékařské chemie a biochemie: Úvod k biochemii I (skripta UK 2. LF), 2005 Ústav lékařské chemie a biochemie: Úvod k biochemii II (skripta UK 2. LF), 2006 R.K. Murray a spol.: Harperova biochemie; H&H, 1998 Ústav lékařské chemie a biochemie: Pracovní sešit laboratorních praktik z biochemie pro 1. a 2. ročník UK 2. LF, 2009Elektronické verze přednášek na webových stránkách fakulty.

Garant

prof. MUDr. Richard Průša, CSc.