Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunologie (D0105043)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0105043 - Imunologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení posluchačů s principy fungování imunitního systému a důsledků jeho poruch pro zdraví jedince

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Historie imunologie. Složky imunitního systému, lymfatické orgány. Základní funkce imunitního systému. Způsoby mezibuněčné komunikace a nitrobuněčné přenosy signálu. Povrchové molekuly,cytokiny, signální cesty. Nespecifické složky imunity, fagocytóza, komplement. Zpracování a prezentace antigenu. Histokompatibilní systém (MHC/HLA I. a II. třídy). Specifická imunita. T,B-lymfocyty, NK buňky a protilátky.Protiinfekční imunita. Imunita na sliznicích.Imunodeficience a možnosti její léčby.Vakcinace aktivní a pasivní. Protinádorová imunita. Využití imunitních mechanismů v léčbě nádorů. Transplantační imunita. Rejekce, reakce štěpu proti hostiteli. Transplantace orgánů a kostní dřeně.Imunopatologické reakce. Autoimunita, mechanismy tolerance, autoimunitní choroby a možnosti jejich léčby.Alergie a atopie. Mechanismy atopické reakce. Diagnostika léčba alergických onemocnění. Imunointervenční léčba, imunostimulační a imunosupresivní látky. Klinické projevy imunopatologických chorob.

Literatura

Hořejší, V.: Základy imunologie, 4 . vyd. Triton, Praha 2009 (A)Janeway, Ch. A.: Immunobiology, 7th ed. (6th ed.-A),Garland Science 2007 Krejsek, J.: Klinická imunologie (A), Nukleus HK, 2004Bartůňková, J.: Vyšetřovací metody v imunologii (A), Grada 2005Bartůňková J.: Imunodeficience, 2. vydání, Grada 2007

Garant

prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc.