Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika (D0105454)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0105454 - Klinická propedeutika, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojení znalostí a dovedností z klinické propedeutiky - anamnéza, fyzikální vyšetřeníSeznámení studentů 3. ročníku magisterského studie Všeobecné lékařství se základními vyšetřovacími metodami v pneumologii ( anamnéza, auskultace, aspekce, palpace, perkuse,), seznámení s normálním fyzikálním nálezem i patologickým nálezem při onemocnění plic a pohrudnice, se symptomatologii nejčastějších plicních nemocí.Vyšetření pacientů od novorozeneckého do dorostového věku, zhodnocení psychomotorického vývoje dětí, stavu výživy a jejich základních auxologických parametrů. Důraz je kladen i na schopnost interpretace výsledků základních laboratorních vyšetření, orientaci v očkovacím schématu, zásadách výživy a dietního stravování v dětském věku. Předmět je ukončen vypracováním vzorového chorobopisu pacienta, součástí samostatné práce je konzultace vyučujícího pedagoga ke konkrétní problematice.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů: Anamnéza. Přehled hlavních příznaků interních chorob.(doc.Zelenková) Celkový stav nemocného, stav vědomí, tělesná teplota, nálezy na kůži.(doc.Zelenková) Vyšetření hlavy a krku (doc.Zelenková) Symptomatologie kardiovaskulárních chorob. Fyzikální vyšetření srdce (fyziologické nálezy). (doc.Chlumský) Fyzikální vyšetření srdce (fyziologické nálezy - dokončení). Patologické nálezy. (doc.Chlumský) Získané a vrozené srdeční vady v dospělosti.(doc.Chlumský) Symptomatologie bronchopulmonálních chorob. Fyzikální vyšetření plic (fyziologické nálezy).(prof.Marel) Fyzikální vyšetření plic - patologické nálezy. Nejdůležitější syndromy v pulmologii.(prof.Marel) Symptomatologie gastrointestinálních onemocnění. Fyzikální vyšetření břicha (fyziologické nálezy).(doc.Zelenková) Fyzikální vyšetření břicha (fyziologické nálezy - dokončení), patologické nálezy (doc.Zelenková) Symptomatologie postižení končetin. Fyzikální vyšetření končetin.(Doc.Chlumský) Vyšetřovací metody v kardiologii (doc.Chlumský) Základy elektrokardiografie (dr.Durdil) Základy elektrokardiografie - charakter. obrazy (dr.Durdil) Vyšetřovací metody v gastroenterologii a hepatologii (as.Lochmanová) Endokrinologie - zákl. vyšetření, symptomatologie, specifika dospělého věku (as. Křenek) Symptomatologie bronchopulmonálních chorob. Fyzikální vyšetření plic (fyziologické nálezy). Fyzikální vyšetření plic - patologické nálezy. Nejdůležitější syndromy v pulmologii. Hlavní příznaky chorob v dětském a dorostovém věku. Očkování. Základy pediatrické auxologie. Psychomotorický vývoj dítěte. Fyzikální vyšetření plic - specifika dětského věku. Fyzikální vyšetření srdce (fyziologické a patologické nálezy, specifika dětského věku). Problematika novorozeneckého období - vývojové aspekty a vyšetření. Zásady výživy v dětském věku (přirozená a umělá výživa). Hematologie - základy vyšetření, symptomatologie. Nefrologie - základy vyšetření, symptomatologie. Vyšetření kloubního a pohybového systému. Endokrinologie - základní vyšetření, symptomatologie. Vyšetřovací metody v kardiologii - specifika dětského věku. Vyšetřovací metody v pneumologii. Základy dietního stravování v dětském a dospělém věku. Semináře: anamnéza, psychomotorický vývoj dítěte, pediatrická auxologie, vyšetřování pacientů, hodnocení laboratorních vyšetření v pediatrii a jejich interpretace, endokrinologie, nefrologie, psychologická problematika, kardiologie, gastroenterologie/hepatologie, alergologie/pneumologie, neonatologie, sociální pediatrie, výživa samostatné vypracování vzorového chorobopisu, konzultace, zápočet.

Literatura

Kolek V., Kašák V. a kol.: Pneumologie. Maxdorf, 2010 Musil J., Petřík F., Trefný M.: Pneumologie (učebnice pro studenty lékařství), nakladatelství Karolinum, 2005, 248 s Fiala P., Musil J.: Onemocnění pleurálního prostoru, Galén, 2008Lebl J, Provazník K, Hejcmanová L.: Preklinická pediatrie. Galén , Praha 2007 Nevoral J: Výživa u dětí. H+H, Praha 2003Chrobák L.: Propedeutika vnitřního lékařství. Grada, Praha 2007 Zelenková J.: Příručka interní propedeutiky (lze zapůjčit v knihovně 2. LF)Muntau AC.: Pediatrie. Grada, Praha, 2009.

Garant

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA