Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oční lékařství (D0108006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0108006 - Oční lékařství, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Schopnost studenta odlišit fyziologický a patologický nález na oku a jeho přídatných orgánech, praktické zvládnutí základních vyšetřovacích a léčebných dovedností včetně první pomoci při očních úrazech. Znalost oftalmologické terminologie a orientace v patologii očních onemocnění včetně souvislostí s celkovými chorobami.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Základní oftalmologické vyšetření (prakticky vyšetření vízu, biomikroskopie na štěrbinové lampě, přímá oftalmoskopie), a nácvik dalších praktických dovedností - zejména everze horního víčka, výplachu spojivkového vaku, konfrontační perimetrie, palpace nitroočního tlaku a aplikace očních léků. Refrakční vady oka: myopie, hypermetropie, astigmatismus, presbyopie Onemocnění:1. orbity (exo- a enoftalmus, záněty, nádory)2. slzného systému (poruchy funkce, záněty)3. víček (poruchy polohy a postavení, záněty, nádory)4. spojivky (záněty, degenerace)5. rohovky (záněty, degenerace a dystrofie, poruchy zakřivení)6. uvey (záněty, nádory)7. čočky (změny polohy a transparence, afakie, pseudofakie)8. sítnice (retinopatie, cévní poruchy, odchlípení, nádory, degenerace a dystrofie)9. zrakového nervu (atrofie, záněty, cévní poruchy)Glaukomy (s otevřeným úhlem, s uzavřeným úhlem, primární a sekundární) Pediatrická oftalmologie (vývoj vidění, vývojové abnormality oka, vrozená a infantilní katarakta a glaukom (hydrofalmus) strabismus, amblyopie) Oční úrazy (tupá poranění, penetrující a perforační poranění, popálení a poleptání, fotoelektrická oftalmie)

Literatura

Rozsíval a kol.: Oční lékařství, 2006, Galén, ISBN 80-7262-404-0Kraus a kol.: Kompendium očního lékařství, 1997, Grada Publishing, ISBN 80-7169-079-1Kanski J.: Clinical Ophthalmology A Synopsis, 2009, ISBN 978-0-7020-3135-9

Garant

prof. MUDr. Dagmar Dotřelová, CSc., FEBO