Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitace (D0108067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0108067 - Rehabilitace, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s funkčním klinickým vyšetřením u nejčastějších neurologických, interních a ortopedických diagnóz indikovaných k rehabilitaci. Výuka teoretických i základních praktických dovedností funkčního vyšetření pohybového systému. Teoretické základy a demonstrace nejčastěji používaných fyzioterapeutických metodik a konceptů využívaných v rámci konzervativní terapie. Seznámení studentů se základy fyzikální terapie, praktické demonstrace, kazuistiky.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Úvod do rehabilitace, mezinárodní funkční klasifikace, úlohy rehabilitačního lékařeRehabilitace sociálníErgoterapieLázeňská léčbaZáklady funkčního klinického vyšetření v rehabilitaci (svalový tonus, postura, chůze, základní pohybové stereotypy, vyšetření reflexů, poruchy rovnováhy)Techniky fyzioterapie a myoskeletální přístupyFyzikální terapieFunkční diagnostika a terapie hybného systémuCvičení na posilovacích přístrojích v rámci rehabilitaceKlinické vyšetření plicních funkcí, techniky respirační fyzioterapieFunkční klinické vyšetření a rehabilitace pacientů s nejčastějšími neurologickými diagnózamiVyšetření a terapie motorických funkcí dítěte, rehabilitační techniky používané v pediatriiVyšetření spinálního pacienta, rehabilitace na spinální jednotce

Literatura

Stěžejní studijní literatura: Kolář et al. Rehabilitace v klinické praxi, Galén, Praha, 2009

Garant

prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.