Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie (D0108089)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0108089 - Epidemiologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka principů obecné epidemiologie jako vědecké disciplíny prostupující všemi lékařskými obory.Procvičení praktické aplikace poznatků.Výuka vybraných témat z epidemiologie infekčních nemocí s důrazem na nemoci vysoké epidemiologické závažnosti, včetně nemocí nově se objevujících, nozokomiálních nákaz a problematiky očkování.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Užití epidemiologie, základní principy, terminologie. Použití a interpretace epidemiologických ukazatelů. Výběrové metody a tvorba souborů pro epidemiologické studie. Síla studie.Asociace a kauzální vztah v epidemiologickém výzkumu. Měření asociace. Kritéria kauzality.Epidemiologické studie observační (deskriptivní, průřezové, případů a kontrol, kohortové). Epidemiologické studie intervenční (klinické a terénní). Zásady přípravy a provedení epidemiologické studie (orientace v relevantní literatuře, příprava anotace, sestavení protokolu, postup při vlastní studii, feed back, hodnocení a prezentace výsledků. Skríningová vyšetření v populaci, vlastnosti skríningových testů. Hodnocení epidemiologických studií (výhody a limitace jednotlivých typů studií, zdroje systematických chyb-bias a zavádějících faktorů -confounding a možnosti jejich eliminace, interpretace výsledků studií, včetně testování náhody, interní a externí validita studie). Prezentováno na konkrétních příkladech publikovaných studií.Hierarchie vědeckých důkazů v medicíně. Aplikace biostatistiky v epidemiologii.Medicína založená na důkazech. Metaanalýzy, systematické přehledy.Šíření nákaz v populaci, epidemiologická opatření v praxi lékaře Nozokomiální nákazyOčkování obecně (principy aktivní a pasivní imunizace, strategie a organizace očkovacích programů, typy očkovacích látek, kontraindikace, vedlejší reakce). Jednotlivá očkování. Perspektivy ve vývoji a použití očkovacích látek.Epidemiologická situace (trendy a změny spektra ve výskytu infekčních nemocí, prognózy, přibývající a nově se objevující infekce, současná epidemiologická situace v ČR, ve světě, aktuality v epidemiologii).

Literatura

Dvě vlastní učebnice pokrývající problematiku epidemiologické metodologie a klasické epidemiologie infekčních nemocí a učebnice („Epidemiologie-průvodce epidemiologickou metodou“, „Epidemiologie infekčních nemocí“). Praktická cvičení z epidemiologie, příklady, cvičení ke kritickému čtení publikací, banka modelových příkladů a situací k samostatnému řešení. K dispozici v češtině i angličtině pro zahraniční studenty.

Garant

doc. MUDr. Dana Göpfertová, CSc.