Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Letní praxe - interna (D0108103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0108103 - Letní praxe - interna, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktická aplikace znalostí interní propedeutiky ve vyšetřování pacientů a psaní chorobopisu, uplatňování poznatků z kardiologie, gastroenterologie, hepatologie, pulmologie a metabolických chorob. Práce na oddělení pod vedením a dozorem sekundárního lékaře, včetně prezentace nemocných při vizitě. Účast při pohotovostní službě (1x). Nácvik praktických dovedností: aplikace s. c., i. m., i. v. injekcí a infuzí, odběr venozní krve. Přihlížení při zavádění periferního a centrálního žilního katetru, cévkování močového měchýře, zavedení žaludeční sondy, výplachu žaludku a zahájení kardiopulmonální resuscitace. Samostatné provedení chemického vyšetření moči, vyšetření stolice na okultní krvácení (Haemmoccult) a stanovení glykémie glukometrem. Účast při natáčení EKG křivky, event. samostatné provedení. Přítomnost při diagnostických a terapeutických výkonech: endoskopie (GIT), echokardiografie, ergometrie, sternální punkce, punkce ascitu, event. lumbální punkce. Účast na rtg vizitách a seminářích oddělení. Seznámení se zásadami provádění krevních převodů - indikace a administrativa, účast při odběru krevních vzorků a praktickém provádění transfúze.

Literatura

Klener et al., Vnitřní lékařství, 1999 galen, Karolinum, 80-7262-007-X, 80-7184-853-0Kubát R., Ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, 1985, SPN Praha

Garant

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA