Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie I (D0108370)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D0108370 - Chirurgie I, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s oborem chirurgie (dospělých).Zvládnout základy diagnostiky a terapie akutních stavů v dospělé chirurgii.

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:Úvod do chirurgie. Chirurgické vyšetření pacienta, diagnostika v chirurgii, základní terminologie. Seznámení s prostředím kliniky. Náhlé příhody břišní; zánětlivé NPB. Chirurgické vyšetření nemocného. Ileózní NPB; diferenciální diagnostika NPB. Vizita u chirurgických pacientů. Krvácení do GIT; komplikace vřed. nemoci GD. Základy vedení dokumentace, hodnocení paraklinických nálezů. NPB - souhrn, diagnostika, základy léčby. Základy diferenciální diagnostiky, indikace k operaci, předoperační příprava. Pankreas, játra. Klinické vyšetření a rozbor nálezů. Žlučník a žlučové cesty. Chirurgické nástroje pro konvenční a miniinvazivní chirurgii. Mytí na operačním sále. Jícen, žaludek, dvanáctník. Základy asepse a antisepse. Infekce v chirurgii. Tlusté a tenké střevo. Fantomová chirurgie. Základní přístupové cesty v břišní a hrudní chirurgii. Kýly. Vypracování vzorové dokumentace u chirurgicky nemocného či zraněného.

Literatura

Základní studijní literatura:Zeman, M.: Chirurgická propedeutika, 2. vydání; Hoch, J.: Speciální chirurgie; Šnajdauf, J.: Dětská traumatologie. Další odborná literatura:Havránek, P.: Dětské zlomeniny

Garant

prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc.